Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар критиковао власт, па проглашен "смрадом" и "сепаратистом" на ТВ Панчево
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 03. 2019.

Аутор: Вељко Поповић Извор: Глас Америке

Новинар критиковао власт, па проглашен "смрадом" и "сепаратистом" на ТВ Панчево

Након што је говорио на грађанском протесту "1 од 5 милиона" у Панчеву, новинар Ненад Живковић, уредник сајта двозначног имена "Панчево си ти" (pancevo.city), нашао се на мети некадашње градске телевизије, а данас приватне ТВ Панчево и локалног портала епанцево.рс, у чијим је прилозима и текстовима у неколико наврата отворено вређан и клеветан.

У салви бројних увреда, ТВ Панчево је Живковића називала "смрадом", "сепаратистом" који "пљује по сопственом народу", те "заговорником насиља". Реаговала су новинарска и удружења цивилног друштва, али не и државни органи и регулаторна тела.

Описујући след догађаја и нападе који су уследили на њега, Ненад Живковић за Глас Америке каже да су се локалне власти вероватно нашле погођене тиме што је он духовито, прозивајући их због лоших потеза, свакоме од њих наденуо надимак, наглашавајући међутим да они нису били увредљиви.

Живковић је на грађанском протесту "1 од 5 милиона" у свом граду између осталог рекао да напредњаци спроводе окупацију тако што су све демократске процедуре, све надлежности и овлашћења практично измештене из институција и предате у руке партијских повереника. На власти у Панчеву, попут већине градова и општина у Србији, је Српска напредна странка чији је лидер Александар Вучић.

Нисам у питању ја као појединац, него је ствар у томе да је неки новинар изложен позиву на линч и креирању атмосфере у којој би неки необавештени суграђанин могао да помисли да је патриотски чин да пребије новинара на улици, о коме је квалификације чуо на телевизији, рекао је Живковић за Глас Америке.

Живковић је жалбу поднео Савету за штампу за сваки од текстова који су се прво појавили на сајту epancevo.rs, а пријаве је послао и Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) за сваки од прилога који је емитован на ТВ Панчево.

На "систематску хајку" коју против Живковића води Телевизија Панчево - иначе у време владавине Слободана Милошевића опозициона и професионална телевизија - реаговали су Фондација "Славко Ћурувија" и невладина организација ЦРТА, те Независно друштво новинара Војводине и Независно удружење новинара Србије.

Фондација "Славко Ћурувија" и ЦРТА позвали су грађане да РЕМ-у поднесу пријаве против Телевизије Панчево. "Циљ кампање пријављивања ТВ Панчево јесте да РЕМ, након извођења предложених доказа, спроведе поступак против наведеног пружаоца медијске услуге и изрекне РТВ Панчево одговарајућу меру у складу са Законом о електронским медијима, те да поднесе надлежном органу предлог за покретање прекршајног поступка", стоји у позиву ове две организације.

НУНС и НДНВ у заједничком саопштењу упозорили су јавност да "обрушавање на професионалне новинаре преко режимских медија за циљ има потпуно гушење слободе медија и права грађана на јавно информисање".

"Медијски и новинарски порфесионалци стална су мета медија под контролом режима, а последњих неколико месеци, од како су започели грађански протести, напади на новинаре се интензивирају. Због креирања атмосфере одмазде према свима који се критички односе према актуелној валсти, професионалним новинарима отворено се прети и на друштевним мрежама. Све те претње и нападе неретко подгревају и поједини високи функционери власти", стоји у саопштењу две новинарске организације, које уједно позивају и грађане да стану у одбрану професионалних новинара.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси