Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт пристаје само на козметичке промене
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2011.

Извор: Дневник

Власт пристаје само на козметичке промене

Одржана трибина о избацивању новинара из кулске скупштине

Избацивање четворо новинара са седнице СО Кула, јуче је у сали кулске општине, у организацији Друштва новинара Војводине организована трибина на којој се говорило на ову тему.

Поред представника локалне самоуправе, новинара који су избачени са седнице у трибини су учествовали и Нино Брајовић, секретар УНС-а, Оља Поповић, новинарка РТВ и Предраг Ћурчија, председник ДНВ, као и председник општине Кула Светозар Буквић и председник СО Жељко Ковач.

У прилично напетој атмосфери, представници новинарских удружења су покушали да нађу решење које ће задовољити обе стране и којим ће се обезбедити да се случај избацивања новинара више не понови.

Према речима Нина Брајевића, поступање према новинарима који су избачени са седнице је недопустиво и не сме се поновити.

- Ми не можемо утицати на то да ли ће нека локална самоуправа донети Правилник о присуству новинара на седницама локалног парламента, али ако га већ доносе, он мора бити максимално отворен и једноставан. Добијање тих посебних акредитација од општине мора бити само на нивоу препознавања или легитимисања новинара, у смислу акредитација које су им издате од стране медија за које раде. Правилник који је усвојен овде у Кули, дефинитивно није такав и мора бити значајно измењен - рекао је Брајовић.

Слично мишљење изнели су и други представници медија који су се укључивали у разговор. Председнику општине Кула, Светозару Буквићу, међутим, такав став није био прихватљив, већ је предложио неке „козметичке“ измене Правилника.

- Ниједан новинар неће моћи да присуствује седницама СО Кула без акредитације издате од стране општинске управе. - истакао је Буквић. Он је највио да ће већ на следећој седници СО Кула, у Правилнику бити измењене одредбе које прописују облачење новинара, време када је дозвољено снимање и фотографисање, као и део који се односи на узимање изјава од одборника и функционера, али да ће поступак добијања акредитације остати исти.

Општи утисак већине новинара који су присуствовали трибини јесте да је изостала расправа о позадини случаја, што је кључна ствар целе приче. Наиме, уз помоћ организатора трибине, представници локалне самоуправе су причу о избацивању новинара свели на расправу о квалитету Правилника и његовим одредбама, док су прави разлози његовог увођења остали са стране.

На питање о реалним разлозима за увођење Правилника, нико од представника локалне самоуправе није дао конкретан одговор, нити је навео пример неког кршења скупштинских процедура од стране новинара у претходном периоду, што би био евентуални разлог за прописивање нових правила.

Антрфиле : Монтирали снимак без избацивања новинарки

У покушају да видео снимком докажу како су новинари исценирали инцидент на СО Кула, представници локалне самоуправе су припремили снимке са видео-надзора скупштинске сале и прилазног ходника.

Међутим на снимцима се види избацивање новинара кроз врата сале, док је изостао снимак изнутра када су брутално, без икаквог упозорења избачене новинарке „Блица„ и „Вечерњих новости„. Тај део снимка недостаје и на диску који је на захтев четворо новинара локална самоуправа дала представницима медија.

На интервенцију представника „седме силе“, председник СО Кула је обећао да ће обезбедити и комплетан снимак седнице СО Кула са камера које су постављене унутар сале.

Н. Перковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси