Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Аустријски јавни сервис тражио од агенције Бета исправку извештаја о протестима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2019.

Аутор: Танјуг Извор: Данас

Аустријски јавни сервис тражио од агенције Бета исправку извештаја о протестима

Аустријски јавни сервис ОРФ затражио је од српске агенције Бета исправку текста у којем је та агенција погрешно пренела извештај ОРФ-а о догађањима у Београду, а који је ишао уз интервју једног од функционера Савеза за Србију Вука Јеремића, речено је Танјугу у Бечу.

Дописник ОРФ из Београда Кристијан Вершиц објаснио је зашто су тражили исправку:

"Морао сам да реагујем јер садржај мог прилога који је објављен у синоћњем дневнику 'ЗИБ 2' о Србији није коректно пренет. Затражио сам исправку од агенције Бета, јер није коректно пренела оно што је наведено у мом прилогу и нама се ставља у уста што није речено".

Казао је да је Бета пренела информацију као да ОРФ оптужује председника Србије Александра Вучића за разарање слободе медија, а ОРФ је, како је објаснио, само пренео тврдње опозиције, а није износио свој став о томе.

"Ја већ 19 година радим на овим просторима и трудим се да преносим и критичке интервјуе, али увек без мешања у унутрашње ствари једне земље", рекао је Вершиц.

Бета је, такође, у свој текст ставила да је ОРФ у прилогу о протестима говорила о томе да десетине хиљада људи протестује у Београду, али у прилогу ОРФ не помиње се никаква бројка.

Такође, на крају прилога је ОРФ пренео да опозиција прети бојкотом будућих избора ако се стање медија не побољша.

"Тренутно би то могла бити само празна претња. Опозиција је хетерогена, њој недостаје неспорени вођа. Поред тога је Вучић и даље најпопуларнији политичар у Србији и ужива подршку запада, који у Вучићу види фактор политичке стабилности на Балкану", подвлачи ОРФ у свом прилогу, а Бета је тај део изоставила у својој вести.

Иначе у том извештају, односно прилогу из Београда, Вершиц је казао да се ситуација у Србији, поново смирила.

"Након вишемесечних мирних демонстрација је у суботу једна мања група упала у државну телевизију Србије, а у недељу су демонстрати блокирали зграду Председништва председника Александра Вучића. Опозиција пребацује Вучићу да контролише у потпуности медије и ограничава демократске слободе. Вучић те оптужбе одбацује, али и независне невладине организације виде јасну регерсију код слобода медија у Србији", наведено је у прилогу.

Такође је ОРФ навео да приватна телевизија Пинк важи за медијски ослонац Вучићу, а да државна телевизија РТС најснажније одражава односе политичке моћи и била је циљ демонстраната, који су предвођени од стране једног ултранационалисте упали у редакцију те установе, али нису ништа уништавали.

"Полиција је ухапсила 18 особа, а само три лица требало је и да изађе пред суд. Друге опозиционе вође, као што је ранији шеф дипломатије Јеремић, нису упале у телевизију, али приказују мрачну слику медијских слобода у Србији", навео је ОРФ у прилогу који је из Београда приредио Вершиц.

Бета је емитовала исправљену верзију вести.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

22.03.

2019.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 21:15

БЕТА...ЕТА....ТА...А!

Типично партијски од Јањића!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси