Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Суђење Симовићу и Калинићу пре летње паузе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 03. 2011.

Извор: Политика

Суђење Симовићу и Калинићу пре летње паузе

Трудићемо се да поступак за убиство премијера Ђинђића, због свог значаја, има приоритет, каже Маја Ковачевић




Суђење Милошу Симовићу и Сретку Калинићу у поновљеним процесима за убиство премијера Зорана Ђинђића и злочине „земунског клана” требало би да почне пре летње паузе пред судским већем којем ће председавати судија Велимир Лазовић.

До заказивања нових суђења чека се одлука о одобрењу понављања поступка Калинићу, што би требало да буде познато наредних дана.

О Калинићевом захтеву биће одлучено пошто се о томе изјасни и Тужилаштво за организовани криминал, које се претходно сагласило са Симовићевим предлогом.

„Трудићемо се да оба поступка почну пре летње паузе и да предмет ’Ђинђић’, због свог значаја, има приоритет као и када се судило први пут. Утврђиваћемо само улоге Симовића и Калинића и нећемо се бавити питањима која се односе на остале починиоце којима је изречена правноснажна пресуда. То значи да се у предмету за убиство Ђинђића нећемо бавити балистичким вештачењима, нити ћемо утврђивати путању и број метака. Те чињенице су за нас дефинитивно утврђене у предмету који је судила Ната Месаровић”, каже за „Политику” Маја Ковачевић, портпарол Специјалног суда и једна од судија која ће бити у судском већу.

Калинић и Симовић имаће право у току суђења да изнесу своје одбране за све злочине који им се стављају на терет и да предлажу доказе, постављају питања сведоцима и траже евентуално суочење. Очекује се да ће им суд одобрити суочење пре свега са сведоцима сарадницима Љубишом Бухом, Миладином Сувајџићем и Дејаном Миленковићем.

Сведок сарадник Зоран Вукојевић убијен је у јуну 2007. у Земуну.

Радмила Бјелетић, адвокат Милоша Симовића, каже за „Политику” да још није добила одлуку суда о одобрењу новог суђења.

„Тек када ми одлука буде достављена, посетићу Симовића у затвору и договорићемо се о томе шта ће изјавити на суђењу”, рекла нам је Радмила Бјелетић.

Милош Симовић је 10. јуна прошле године ухапшен на граничном прелазу између Хрватске и Србије, два дана пошто је у Загребу тешко ранио Калинића. Калинић је 8. јуна прошле године ухапшен у Хрватској, а 25. августа изручен Србији.

И Симовић и Калинић имају адвокате који их нису бранили први пут, када им се судило у одсуству. Обојица су на досадашњим саслушањима најавила да желе да открију своја сазнања о нерасветљеним злочинима, уколико би постали сведоци сарадници, али се њихове изјаве, као и евентуални договори са тужилаштвом, бар званично, држе у најстрожој тајности за медије. Незванично се може чути да је посебно детаљан у признањима најсвирепијих злочина био управо Калинић, познат као убица из „аудија” смрти. Он је, наводно, признао и убиства Милана Јуришића и Нинослава Константиновића, за која није био осумњичен, нити се уопште знало да су почињена.

Симовић је одмах по хапшењу нудио да сведочи о непознатим детаљима у вези са убиством Ђинђића, али и новинара Славка Ћурувије и још неким злочинима, оптужујући за то највише Милорада Улемека.

Он, међутим, није признао убиства из 2004. године, почињена у време док је био у бекству, због чега је против њега, Калинића и одбеглог Луке Бојовића недавно подигнута оптужница.Специјални тужилац Миљко Радисављевић најавио је још крајем децембра да је при крају преткривични поступак о побуни Јединице за специјалне операције, који би требало да да одговоре на питања о политичкој позадини атентата на Ђинђића која су осам година после атентата и даље неразјашњена.

Доротеа Чарнић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси