Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Балкански шпијун” у Радио Пожаревцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 03. 2011.

Извор: Данас

„Балкански шпијун” у Радио Пожаревцу

Настављају се препуцавања запослених и управе у највећој регионалној медијској кући




Пожаревац - Синдикална организација ЈП „Радио Пожаревац“ по други пут се огласила саопштењем за јавност у коме се обраћа за помоћ Скупштини града, одборницима владајуће коалиције и опозиције, градоначелнику Пожаревца и медијима ради решавања наводне „агоније“ која је и даље присутна у овој регионалној медијској кући.

Четрнаесторо потписника овог саопштења, од двадесет запослених, сматра да одговорност за насталу ситуацију сноси искључиво директор Драган Живановић.

“Напомињемо да је недавно у ЈП “Радио Пожаревац“ извршен избор нових чланова Управног и Надзорног одбора из редова запослених, о чему послодавац вероватно још увек није обавестио оснивача, а сам је организовао састанак за све запослене тим поводом. Подсећамо да у претходном УО и НО чланови из реда запослених нису изабрани по Статуту предузећа, па је зато и приступљено избору нових. На састанку Управног одбора одржаном у петак 25. фебруара 2011. године, директор је у једном делу свог обраћања признао да не прихвата нови избор који представља вољу свих запослених.

Исти Управни одбор на који се директор до сада позивао по питању притужби Синдиката, изјаснио се да није надлежан да расправља о кривичној пријави против послодавца и доноси било какве закључке, па је тај део посла препустио надлежним органима. Синдикат је поднео допуну раније кривичне пријаве о злоупотреби службеног положаја директора и приложио одређене доказе.

Послодавац покушавајући да задржи функцију директора по сваку цену настоји да подмити појединце, али у тој намери не успева. Остајемо при нашем ставу да је најбоље решење да директор поднесе оставку, или да буде смењен.

Нажалост, наш захтев он је окарактересао као политички мотивисан.

Категорички тврдимо да то није разлог! У питању је погрешно руковођење предузећем, непоштовање радника и злоупотреба службеног положаја. Доказ томе је и његово одбијање разговора о потписивању Колективног уговора“, каже се у саопштењу за јавност Синдиката запослених у ЈП „ Радио Пожаревац.

Драган Живановић, директор и главни и одговорни уредник ЈП “ Радио Пожаревац” и Предраг Радовановић, председник Управног одбора у изјавама за Браничево Данас категорички демантују наводе из саопштења за јавност ОО СССС.

- Наш Управни одбор је на седници одржаној 12. децембра прошле године био упознат са свим захтевима синдикалне организације, када је у присуству њеног председника закључио да се о свим захтевима разговара на седници на којој ће бити анализирано пословање за 2010.годину, и на којој ће бити познат завршни рачун како би се чињенично и разговарало. Тим пре што се у њиховим саопштењима између осталог помињу и трошкови. Напомињем да се на поменутој седници председник Синдиката није изјаснио против таквог закључка, већ је изашао у све могуће медије, урадио интернет презентацију позивајући на коментаре што сматрам врло непримереним и циничним.

На крају је чак поднео кривичну пријаву против послодавца о чему је на последњој седници Управног одбора закључено да о тим захтевима одговор треба да дају истражни и правосудни органи, а након тога да се огласи и Управни одбор, напомиње директор Живановић.

Како каже, реч је о класичном памфлету чији је основни циљ да унапред осуди и дискредитује послодавца, по принципу “кадија те тужи, кадија ти суди”.

- Председник Синдиката и они који стоје иза њега, а зна се ко су они, појединци који на овај начин желе да се домогну директорске или уредничке позиције, свеједно, направили су памфлет кокетирајући притом политичким импликацијама. Итекако има политике ако се пажљиво прочитају та саопштења у којима се позивају на партијску опредељеност директора, што тврдим нема никакве везе.

Ја се ни једног јединог тренутка као послодавац на било ком званичном скупу у фирми или ван ње никада нисам позвао на било коју партију. То су лажи, неистине које ми се подмећу. О томе да је реч о памфлету подврђује и чињеница да се пошто-пото настоји да се у читаву причу око незадовољства људи увуче чак и породица директора.

Милош Живановић, спољни сарадник, иначе мој син, има уговор као и сви хонорарци и по том основу он сарађује до тренутка док му то због свих ових бљувотина не забраним. Он има своје послове и његов хонорар није много већи ни мањи од осталих хонорараца, осим у једном случају када је скоро три месеца радио пуно радно време. Директор ЈП “ Радио Пожаревац” као узрок незадовољства једног броја људи, како каже, види у чињеници да су примања иако редовна, ипак мала.

- Други узрок незадовољста је чињеница да смо већ дуже време, годину и нешто више дана Управни одбор и ја као послодавац писали и усмено разговарали са челницима града Пожаревца да се изјасне око статуса ЈП “Радио Пожаревац”- хоћемо ли постати јавни сервис града Пожаревца или ићи у приватизацију.

Оснивач се још увек није изјаснио, и чини ми се да та неизвесност доприноси да су људи уплашени за своју судбину, наравно, с разлогом јер знамо да су наше комшије, наше колеге из листа “ Реч народа” имали неуспешну приватизацију. Из њиховог примера нажалост суочили смо се како углавном изгледа приватизација медија данас у Србији.

Трећи разлог незадовољства је злоупотреба Основе програма рационализације који је сачинио стручни тим на мој предлог, а на основу захтева Оснивача. Ми смо били у обавези да то урадимо, и пошто очигледно да већина запослених није детаљно прочитала тај програм који је био доступан свима са правом да дају и одређене примедбе јер је реч о првој фази, нико од њих се није огласио предлозима.

О свему овоме председник Синдиката је био упознат јер је редовно позиван на све седнице Управног одбора. Није тачна тврдња да је на огласној табли био истакнут списак петоро радника који су технолошки вишак у будућој трансформацији. То је само једна од лажи, а то што су се они пронашли, мисле да не раде довољно, то је онда друго питање. Нико није именован, то је само основа, може да се догоди да то буду неки други извршиоци, неки други послови као вишак.

У програму рационализације нигде не пише ко ће добити отказ, тамо се помињу разне варијанте.

Од преквалификације до чињенице да морамо да потражимо решења, нико неће да заврши на улици при чему очекујемо и помоћ оснивача. Поред тога, један број запослених је у претходним разговорима које сам ја обавио, исказао жељу за превременим одласком у пензију, наравно, уз надокнаду оснивача.

Знао је председник Синдиката да сам ја у више наврата истицао како је Управни одбор закључивао да су мала примања, да треба што пре одлучити о статусу фирме, хоће ли бити јавни сервис или не. Ми смо нашем оснивачу кроз елаборат који смо урадили више пута указивали да се један већи број средина у Србији одлучио да електронски медији на њиховом подручју буду јавна гласила. Зашто још увек код нас није донета таква одлука ја у то нећу да улазим, право одлуке је коалиције на власти, али по мом мишљењу очигледно је да још увек не постоји сагласност о том питању.

На крају крајева ако би Оснивач и заузео негативан став, у том случају знали би шта нам је даље чинити, а то је приватизација.

У Саопштењу за јавност ОО СССС ЈП “Радио Пожаревац” помиње се и злоупотреба службеног возила од стране директора Живановића.

- Потрошња горива, а то је документовано завршним рачуном је у 2010. години била на нивоу 10.000 динара месечно, потрошња која је била иста и 2006. године када је због приватизације дошло до раздваљања са листом “Реч народа”.

Данас, у односу на поменути период за тај износ новца може да се купи дупло мање горива а да се притом заборавља да ми покривамо мало шире подручје. Што се тиче службеног возила, ко год је од запослених затражио да одвезе оца, мајку или дете до лекара или зарад неке друге потребе, добио је ауто. Сви смо у таквим ситуацијама за свој новац сипали гориво, они који су у целој тој причи најгласнији да сам ја злоупотребљавао ауто, они су педесет и више пута због кише и временских неприлика одвожени и до куће, јер нема аутобуса одавде до Драговца.

Прича да је Далибор Димић одвезао моју супругу у Београд у тренутку када је ауто био потребан новинару на задатку такође је ноторна лаж коју лансира “балкански шпијун”, зна се ко је то у нашој кући. Димић је тражио ауто да одвезе мајку код лекара, сипао је гориво за свој новац и вратио се. Међутим, није то суштина. Суштина је нешто друго, службени ауто није злоупотребљаван, гориво није трошено из џепа запослених, каже Драган Живановић, директор ЈП „ Радио Пожаревац“.

Антрфиле : Позитивно пословање демантује синдикалце

- Пошто је од председника Синдиката обавештен о наводним направилностима и наводним прекршајима, у пословању ЈП „ Радио Пожаревац“ које се приписују пре свега директору овог предузећа, УО је на седници одржаној 12. децембра прошле године обавезао директора да приликом усвајања Извештаја о пословању у протеклој години информише чланове овог органа о питањима која је председник Синдиката изнео на поменутој седници.

Не чекајући те одговоре, председник Синдиката се обратио медијима и изјавама и саопштењима обавестио јавност о поменутим наводним пропустима и прекршајима Драгана Живановића, директора ЈП „ Радио Пожаревац“, чиме је ненео штету угледу овој медијској кући.

Управни одбор је на седници на којој је усвојен Извештај о раду, био обавештен од директора и о поменутим спорним питањима, оцењујући их произвољним и нетачним. С тим у вези УО је закључио да мериторне одговоре треба да дају контроле важећих органа, па и судских, пошто је Горан Јанковић, председник Синдиката у вези с неким наводним прекршајима директора против њега поднео и кривичну пријаву. Иначе, Управни одбор је на усвајајући Извештаја о пословању и завршни рачун, закључио да је ЈП “ Радио Пожаревац“ у 2010. години домаћинским пословањем остварио позитиван резултат, а као регионална радио станица свестраним и квалитетним извештавањем слушалаца, остварила основну функцију коју јој је поверио оснивач.

М. Кузмановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси