Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рампа за дописнике РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 03. 2011.

Извор: Вечерње новости

Рампа за дописнике РТС

Новинарима радио телевизије Србије јуче забрањен улаз у дописништво у Зајечару



Зајечар - Радницима дописништва Радио-телевизије Србије (РТС) јуче је забрањен улаз у просторије у коме се налази њихово представништво.

Њих шесторо је на улазу зауставио портир и казао им да је простор у коме се налази дописништво РТС власништво Тимочке телевизије и радија (ТТР), чији је председник УО Саша Мирковић, односно да је реч о приватном поседу.Мирковић је, у изјави за "Новости", казао да је простор који је користио РТС у власништву ТТР, и да они не могу, као једна "мала, локална телевизија да финансирају гигант какав је јавни сервис".

- Истина је да смо одговорним људима РТС, још 11. марта, послали писмо у коме смо их обавестили да убудуће не могу да користе наше просторије, које смо ми добили легално на тендеру - рекао нам је Мирковић.

- Тада смо челнике јавног сервиса обавестили и да могу да дођу и преузму своју опрему, али они то нису учинили. Напомињем да је РТС користио наше просторије без икакве надокнаде, док ми месечно, само за закуп, издвајамо 510.000 динара.

Забрану уласка радницима дописништва у просторије ТТР, Мирковић образлаже тиме да је телевизија на чијем је челу "озбиљна медијска кућа и да због опасности од диверзије, не може да дозволи да се по њој шета ко како хоће".

- Ово нема никакве везе са некаквим мојим сукобом са Александром Тијанићем, генералним директором РТС, што је помињано у јавности - тврди Мирковић.

- Једноставно, реч је о томе да нико, па ни РТС, не може да узурпира приватну својину.

Како сазнајемо, РТС на основу уговора потписаног 1988. године о пословно-техничкој сарадњи са СО Зајечар, има право да користи просторије од 60 квадрата у Улици Љубе Нешића број 38. где је дописништво јавног сервиса, али и редакција ТТР.

Ту је деценијама плаћана струја за целу зграду и тиме компензован закуп. О овом догађају је обавештена и полиција. У дописништву РТС остала је "заробљена" комплетна телевизијска опрема, линк и вредна документација, стара четврт века, као и антенски стуб, висок тридесетак метара, на коме су постављени и одашиљачи ТТР. Радници РТС јуче нису били у могућности да емитују прилоге из Тимочке крајине.

Антрфиле : Све по закону

Бошко Ничић, градоначелник Зајечара, казао нам је да не види ниједан разлог због којег би РТС имала право да се жали да је оштећена.

- Градска управа је расписала тендер за закуп просторија у којима су смештени дописништво РТС и редакција ТТР - казао је Ничић.

- На тај позив се јавила само ТТР, док РТС није ни конкурисао. Према томе, телевизија, чији је Мирковић председник Управног одбора је на законит начин постала закупац комплетног простора.

Љ. Трифуновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси