Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дејановић: неће бити укидања ТВ преноса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 03. 2011.

Извор: Политика

Дејановић: неће бити укидања ТВ преноса

Ниједна телевизија се није пријавила на тендер, чији је рок истекао



Са сигурношћу тврдим да ТВ преноси седница Народне скупштине Србије неће бити укинути и да ћемо јавност у раду обезбедити, а генерални секретар ради на проналажењу начина за то, каже Славица Ђукић-Дејановић, председница парламента, поводом чињенице да је рок за пријаву телевизија које би убудуће преносиле седнице парламента истекао, а нико се није пријавио за тај посао.

Седнице Скупштине Србије одувек је преносио и сада преноси РТС, али РТС није преузео документацију на тендеру и, како је раније најављивано, није заинтересован да убудуће преноси седнице парламента. ТВ Б92 јесте преузео документацију, али се није пријавио. Како се нико није јавио већ се појавила сумња у парламенту да би преноси могли бити укинути.

Председница парламента, међутим, тврди да ће решење бити нађено. Ђукић-Дејановић се раније, када је РТС претио прекидима преноса, састајала са Александром Тијанићем, генералним директором РТС-а, и увек се налазило решење, а на питање да ли ће то и сада учинити, одговара:

„То је деликатно питање, а решење је препуштено генералном секретару. То је и политичко питање и сигурно да нећу бити незаинтересована. Међутим, уверена сам да ће секретар доћи до резултата”.

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, каже да је против тога да парламент иде на тржиште и да се лицитира, „обавеза је РТС-а да преноси заседања, исто као што грађани нису имали избор кад им је уз рачун за струју стигао и рачун за ТВ претплату, тако ни јавном сервису не треба да процењује када ће и шта ће да преноси”.

Јовановић каже да ће иницирати разговор на скупштинском колегијуму, а потом предложити парламенту закон, који ће омогућити напуштање те праксе лицемерја „по којој је РТС формално јавни сервис, независни медиј, а финансира се парадржавним средствима и има руководство изабрано у партијским кабинетима”.

Јовановић каже да је Закон о радиодифузији и све институције које су њиме успостављене од РРА до јавног сервиса превазиђен и да га треба мењати.

Јовановић ће, каже, тражити измену закона, којом би питање РТС-а било решено на исти начин као и у Енглеској.

 „Одговорност за функционисање РТС-а нека преузме држава, пошто ионако свака власт, злоупотребом власти и кршењем закона контролише РТС”.

М. Ч.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси