Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дечјем програму су потребни бољи термини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2011.

Извор: Политика

Дечјем програму су потребни бољи термини

Тимоти Џон Бајфорд, енглески редитељ који већ годинама живи у Београду, однедавно саветник за Дечји програм на РТС-у, већ је дао две идеје које су прихваћене и које би требало да се реализују већ од јесени.



Први предлог је емисија за децу школског узраста „Плава птица” у форми магазина који се емитује уживо, са директним укључењем деце у програм. Друга емисија под називом „Дуга” посвећена је деци предшколског узраста и замишљена је тако да у свакој буде обрађена по једна тема у трајању од 15 минута.

Редитељ култне дечје серије „Невен”, али и многих других („Бабино унуче”, „Полетарац”, „Метла без дршке”…) има још много идеја и планова, како каже, али су термини за сада највећа препрека за њихову реализацију.

– Дечји програм сада има термине сваког јутра на Другом програму и репризе после подне које ипак зависе од скупштинских преноса, каже Тимоти Џон Бајфорд.

– Дакле, два сата пре подне и евентуално два сата после подне. То је мало. Децу треба третирати као људе, а не гурати их у ћошак. Раније је Дечји програм имао термин цело пре подне. Сада и тај преподневни термин почиње пре осам сати ујутру. Деца сигурно неће устајати пре седам да би гледала дечји програм, а она школског узраста су после осам већ у школи.

Други проблем је, наравно, новац, којег нема довољно за реализацију пројеката за децу мада би, с обзиром на то да јавни сервис грађани плаћају, за тако нешто требало да га буде.

– Ако узмемо у обзир да у Србији има мање од 40 одсто оних који плаћају телевизијску претплату, тада је потпуно разумљиво што новца нема, објашњава Бајфорд.

– Треба наћи спонзоре.

Познати редитељ, који је још и професор, преводилац, писац, каже да има једну лепу идеју за дечју серију, не баш истог типа као „Невен”, али занимљив пројекат, који ће наравно чекати на реализацију док не буде довољно новца, а и док се дечји програм не избори за боље термине.

– Шта вреде идеје кад нема термина – додаје, наглашавајући да су нам деца сутрашњи одрасли и да бисмо морали да их више поштујемо.

За себе каже да прати дечји развој, да зна шта она воле да гледају на телевизији и да зна да не воле споре ствари. Мада је рођен почетком Другог светског рата када није било ни телевизије, ни новца за играчке, па су деца сама морала да измишљају игре и забаве, каже да му је то помогло касније у каријери и да конкретно у „Невену” има неких сцена из његовог детињства.

Тимоти Џон Бајфорд каже да јесте био изненађен када је добио понуду за место саветника Дечјег програма РТС-а, али да му је истовремено било и веома мило и да је почео да ради са великим задовољством. Када је својевремено радио за Телевизију Београд као редитељ, то је било златно доба ове телевизије. Како му данас изгледа ситуација на РТС-у?

– Ово сигурно није златно доба, смеје се Бајфорд. – Али, када би се решио бар проблем термина, све би било много боље. Међутим, без обзира на све, за мене је овај посао привилегија.

Г. Поповић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси