Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Безбедносне мере против извештавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2011.

Извор: Данас

Безбедносне мере против извештавања

Српски и руски новинари незадовољни условима рада током посете руског премира Београду




Москва, Београд - Судећи према првим реаговањима на вишесатну радну посету руског премијера Владимира Путина Београду, најнезадовољнији су новинари.

И српски и руски извештачи жале се на услове за рад, које су додатно отежавали кашњење, измене и допуне програма Путинове посете за који је, према подацима Информативне службе Владе Србије, било акредитовано више од 400 новинара, фоторепортера и сниматеља, укључујући и оних 60 који су дошли као пратња руског премијера.

„Изузетно лоша организација и претеране мере безбедности српске стране скоро да су омеле извештавање медија о посети премијера Русије Владимира Путина Београду, оценила је руска агенција Итар-Тас, који наглашава да је Београд одбио инсистирање руске стране на „мекшим“ мерама безбедности.

У Палати Србије, где је Путин разговарао са српским државним званичницима сви новинари били су смештени у једно од конференционих сала, која ни по величини, а ни по техничкој опремљености није одговарала потребама извештача. Многи од њих, углавном руски новинари, који су с Путином стигли касније од српских колега, седели су на поду, јер нису на време заузели столице.

Из безбедносних разлога кретање извештача било је ограничено на ту такозвану „собу за медије“ и ходник с оближњим тоалетом, који су и новинари и државни званичници користили за тајне пуш-паузе. Радило се у загушљивој просторији, у којој је „из безбедносних разлога“ нису радиле ни и интернет везе.

У конференционој сали, као и у пренос уводних обраћања руских и српских званичника било је проблема са звуком, а ни преводиоци се нису најбоље снашли, иако је реч о посети највишег ранга.

Српски парламентарци, а поготово скупштински извештачи и јуче су били под утиском Путинове посете Скупштини Србије. Шефови посланичких група с одушевљењем су препричавали утиске са састанка који је трајао знатно дуже од предвиђених 45 минута.

За разлику од њих, који су импресионирани садржајношћу сусрета, Путиновом одлучношћу и ставом човека који зна шта су интереси његове земље, српски новинари јуче су могли само са жаљењем да констатују да од посете руског премијера нису видели ама баш ништа.

Затворени три сата и десет минута у расхлађеној, малој пленарној сали, коју је чувало бројно обезбеђење, далеко од збивања у скупштинском холу и места састанка шефова посланичких група са руским званичником, могли су само преко два мала видео бима да виде поздравне говоре. Због мутне слике на екрану тешко су се распознавали говорници и њихов распоред седења, што је у таквим приликама важан део протокола, а ни звук из слушалица није био импресивнији.

Српским новинарима у парламенту био је дозвољен само одлазак до тоалета, док су руски новинари су могли да прођу и тамо где је домаћим било строго забрањено. Они су новинарима препоручили да погледају и стенографске белешке. Током јучерашње потраге за тим белешкама, речено нам је да ни један домаћи стенограф није присуствовао састанку, да нема писаних трагова и да је разговор бележила само руска стенографкиња. Иако су поједини шефови посланичких група убеђени су да је тај историјски састанак сниман, ни они, а ни новинари нису могли да за то добију потврду.

Антрфиле : Дворски фотограф


За жељу Владимира Путина да га током посете Београду фотографише овдашњи чувени фото мајстор „Жика слика“, како Данас незванично сазнаје, његови званични домаћини у државном врху Србије нису имали довољно разумевања. Путин се у среду увече, ипак, нашао пред објективом Мирослава Ђурића - „Жике слике“ када се у Светосавском храму срео са принчевским паром Карађорђевић, јер је реч о фотографу Краљевског дома Карађорђевић.

Према сазнањима Данаса, Путин је обећао финансијску помоћ за завршетак унутрашњих радова на Светосавском храму о чему је, између осталог, разговарао и са председником Србије Борисом Тадићем и патријархом српским Иринејем.

М. Р. Миленковић - Ј. Тасић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси