Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На истину цензуром
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 03. 2011.

Извор: Вечерње новости

На истину цензуром

Без најаве у 18. минуту прекид за "Слободно српски"




Грачаница - Без икакве најаве и образложења, уредници Радио Телевизије Косова прекинули су емитовање последње емисије "Слободно српски", аутора Будимира Ничића, која се емитовала 23. марта.

Иако је садржај емисије на тему мартовског погрома 2004. године у којој је гост био Момчило Трајковић, уредно достављен у РТК, у 18. минуту емитовања, емисија је прекинута и настављен је програм са класичном, а потом са албанском музиком.

У образложењу за прекид емисије и раскид сарадње које је из РТК накнадно достављено аутору, наводи се да "ако се говори о оптужбама за злочин против Срба, онда треба разговарати о оптужбама за злочине Срба против Албанаца".

Друштво новинара Косова и Метохије и Удружење новинара Србије, јуче се огласило и упозорило на појаву цензуре, политичку пристрасност и непрофесионално понашање у Радио телевизији Косова.

- Јавни сервис који би требало да буде огледало плурализма и различитог мишљења, не може да користи овакве тоталитарне одреднице, јер Будимир Ничић није прекршио професионалне стандарде - наводи се у саопштењу ДНКиМ и упозорава стручну и ширу јавност на опасне појаве цензуре утицаја политике и забрана на РТК.

Такође, и сам Ничић истиче да је изненађен због прекида емисије, односно због писма које је добио од менаџмента да прекидају сарадњу са њим.

- На писмо менаџмента сам одговорио, а од њиховог наредног одговора зависи да ли ће се наставити емитовање ове емисије на РТК. Напомињем да менаџмент ове медијске куће ради веома одговоран и осетљив посао, али ја сматрам да би требало наставити са емитовањем емисије на овом каналу пре свега због албанских гледалаца од којих свакодневно добијам похвале и позитивне коментаре на емисију - каже Ничић.

Антрфиле : Преиспитивање

У соапШтењу ДНКиМ наводи се да проблем са прекидом емисије "Слободно српски", чија је тема била мартовско насиље 2004. године, али и низ других, јасно указује да треба преиспитати било какве везе РТК са новим ТВ каналом на српском језику, који је гарантован међународним документима о Косову.

Д. Зечевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси