Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет ЕУ усвојио директиву о ауторским правима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2019.

Аутор: Танјуг Извор: РТВ

Савет ЕУ усвојио директиву о ауторским правима

Савет Европске уније усвојио је данас директиву о ауторским правима, која би требало да омогући праведнију накнаду за креаторе садржаја на интернету, уметнике и новинске издаваче.

За директиву је гласало 19 земаља чланица ЕУ, шест је било против, а три чланице су биле суздржане, преноси CNBC.

Европски парламент је већ раније гласао о директиви и сада преостаје само објава у службеном гласнику ЕУ, након чега земље чланице имају 24 месеца за преношење директиве у своја национална законодавства.

Циљ новог закона је прилагодити европско законодавство времену дигиталне револуције, будући да актуелни закон о ауторским правима датира из 2001. године, када технолошки дивови попут Гугла и Фејсбука нису имали толики утицај на друштво као данас, преноси агенција Хина.

Око нове директиве водила се битка две и по године.

Заговорници реформе сматрају да технолошки дивови морају преузети одговорност и платити ауторима за садржај на којем остварује велике профите, док противници сматрају да ће се нова правила само пренети на штету корисника којима ће се цензурисати постављање садржаја.

Предлог директиве, који је Комисија представила у септембру 2016. године, покренуо је један од најжешћих лобистичких ратова у историји ЕУ, у којем су снаге одмеравали на једној страни медијске куће и уметничка индустрија, а на другој технолошки дивови и поборници слободе интернета.

Велика битка се водила око чланова 11 и 13 који дају право медијским издавачима да наплате своје садржаје на интернет сајтовима попут Гугл њуза, а такође ће моћи лакше да уоче и пронађу кршења ауторских права на сајтовима попут Јутјуба.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси