Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Укинуте лисице за слободу говора!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 03. 2011.

Извор: Ало!

Укинуте лисице за слободу говора!

Црногорци због ЕУ укинули кривично дело клевете, Срби ни да чују

За разлику од браће Црногораца, који су, према препоруци Европске комисије, одлучили да, у циљу јачања слободе говора, укину одредбе према којима новинари и медији могу да одговарају за кривична дела увреде и клевете, у Србији се о томе ни не размишља, иако се ова препорука односи и на нашу земљу! Док новинари могу бити тужени за најмању ситницу, правосуђе штити политичаре и друге јавне личности од било какве критике као беле медведе!

Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а, у разговору за „Ало!“ истиче да је укидање кривичних тужби за увреду и клевету неопходан корак ка стварању веће слободе медија.

- Надам се да ће и Србија по угледу на комшију донети сличне одредбе, мада нисам оптимиста да ће се то десити у скорије време. Претња кривичним делима је згодан начин да се врши притисак. То доказује и скорашњи пример пресуде суда у Чачку, где је новинар, по тужби Велимира Илића, осуђен на новчану казну од 100.000 динара због текста „Долази време за полагање рачуна: Давидовић, Јоцић, Шаранчић, нека се спреми...“ и хумореске „Занемоћали мандарин“, због којих се Веља нашао увређеним и повређеним, а суд у Чачку пресудио у његову корист, разумевши његов бол.

Александар Тијанић тужио је новинара листа „Време“ зато што је пренео део расправе из скупштинске сале. И има још много таквих примера...Оваквим пресудама угрожава се интегритет новинарске професије и шаље порука да суд штити политичаре и друге јавне личности од оправдане критике - напомиње Обрадовић, додајући да код нас још не постоји свест да „ниво толеранције за јавну личност треба да буде знатно нижи него за обичног грађанина“.

Љиљана Смајловић, председница УНС-а, каже за „Ало!“ да на клевету треба гледати као на „непристојно понашање“, а не као кривично дело!

- Одувек сам се ангажовала да се декриминализује клевета, али моји напори да се одредба избаци из кривичног законика није успела још од доба Коштуничине владе. Крајње је нефер да због текста новинар буде етикетиран као кривични преступник. С друге стране, страх од казне доводи до самоцензуре, што погађа ширу јавност и право да се истина сазна - каже председница УНС-а, присећајући се „занимљивих“ тужби по овом основу.

- Новинарка „Политике“ осуђена је за кривично дело увреде због текста о Наташи Кандић. Претходно исту тему обрађивали су „Данас“ и „Време“, али се Кандићевој није допао контекст у „Политици“. Није имала примедбе на истинитост тврдњи, већ контекст... На иницијативу новинарке, ова драма имаће епилог у Стразбуру - објашњава она.

Према члану 170. (2) кривичног законика за увреду следи казна и до 450.000 динара, а за клевету, према члану 171, казна је до милион динара или затвора од једне до три године.

Антрфиле : Министар не даје изјаве!?

Док у Албанији закон забрањује државницима да туже новинаре, у Србији је разговор са министром, на тему од јавног интереса, луксуз. Наиме, Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва на питања да ли ће и када Србија изменити одредбе кривичног законика, објаснио нам је „да министар не даје изјаве“.

- Министар не даје изјаве, већ се бави документацијом. Можете да подсетите да сам ја предложио да се уведе позиција државног секретара за ово питање, пошто је, наравно, јако битно и треба се озбиљно позабавити њиме - рекао нам је министар.

Душевни болови Јовановића и Лукаса

Против „Ало!“, који је увек храбро извештавао и раскринкавао афере, поднете су бројне кривичне пријаве. Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, нас је тужио због текста „Чеда купио кухињу од 50.000 евра!“, као и извесна туристичка агенција због текста „Трудници одмор претворили у пакао“. Аца Лукас је бол претрпео, не због повређене ноге, о чему је „Ало!“ писао, већ због душевног бола проузрокованог текстом „Метак због кафића“. Артемије је тужио „Блиц“ због текста „Владика Артемије и група од двадесетак монаха у расколу са СПЦ“. Драган Тодоровић новинарку „Блица“ због питања постављеног Томиславу Николићу(?!).

Р. Кантар

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси