Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Упркос обећањима званичника убице и даље непознате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2011.

Извор: Данас

Упркос обећањима званичника убице и даље непознате

Данас се навршава 12 година од убиства Славка Ћурувије, власника Дневног телеграфа и Европљанина

Београд - Убиство новинара Славка Ћурувије неће остати нерешено и тужилаштво ће настојати да починиоце овог гнусног злочина изведе пред лице правде, рекла је за Данас републички тужилац Загорка Доловац поводом 12 година од убиства власника Дневног телеграфа и Европљанина Славка Ћурувије.

Према њеним речима, постоји одређени помак у преткривичном поступку, обезбеђен је велики број доказа, саслушано више од стотину сведока, међу којима су били и некадашњи припадници Девете управе Ресора државне безбедности, као и тадашњи високи функционери МУП-а.

Доловац је напоменула да је у оквиру преткривичног поступка на околности сазнања о убиству Ћурувије саслушан и ухапшени члан „земунског клана“ Милош Симовић.

- Истрага ће бити покренута оног момента када идентитет починилаца буде откривен. Ово је један од неколико предмета који су наслеђени из прошлости и који представља велики терет не само за органе који по њему поступају већ и за читаво друштво - оценила је Доловац.

Она је и поред тога што, како каже, у овој фази поступка не може да говори о детаљима, подсетила да су Ћурувију уочи убиства интензивно пратили оперативци тадашњег ДБ и да постоје индиције да је за тај злочин одговорна тајна служба. Републички тужилац је додала да увиђај и истражне радње у време убиства нису квалитетно урађене, а постоје индиције и да су докази намерно скривани.

- Откривање истине и кажњавање одговорних је људска и законска обавеза према људима који су због часног и професионалног обављања новинарског посла изгубили живот и док сам на овом месту нећу стати док злочини над новинарима у Србији не буду расветљени - нагласила је Доловац.

Адвокат Рајко Даниловић каже за Данас да нема помака у предмету „Ћурувија“, иако постоји политичка воља да се реши овај случај.

- Постоји политичка воља, али када су умешани припадници Државне безбедности, тада није пресудна политичка воља, већ воља из тог такозваног обавештајног света. Није пресудна ни воља суда, која, такође, постоји - истиче Даниловић.

Он сматра да је у случају „Ћурувија“ све јасно и познато и да особе одговорне за убиство могу бити процесуиране. Он подсећа да је возило марке „голф“ испред зграде где је убијен Ћурувија било власништво ДБ, као и да су сведоци јасно видели ко су људи који су ушли у ходник непосредно пре убиства Ћурувије.

Ћурувија је убијен на Ускрс 11. априла 1999. у време НАТО бомбардовања, у улазу зграде у Светогорској, где је становао. Истрага је, после пада власти Слободана Милошевића, утврдила да су га даноноћно пратили припадници ДБ и да су изненада, уочи самог убиства, повучени са „задатка“.

Антрфиле : Скуп данас у 12 сати

Независно удружење новинара Србије и Удружење новинара Србије позвали су колеге и грађане да се данас у 12 сати придруже породици и пријатељима новинара Славка Ћурувије који ће обележити 12 година од његовог убиства.

Годишњица убиства Ћурувије биће обележена у Светогорској улици, број 35 у Београду, у улазу зграде у којој је он живео и где је убијен.

У саопштењу, НУНС је поново позвао власт, полицију и правосуђе да доврше истрагу, именују и казне одговорне за тај злочин и на тај начин учине отклон од злочиначког режима који је неистомишљенике кажњавао преком смрћу.

И. Пејчић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси