Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хоће да угасе Курир
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 04. 2011.

Извор: Курир

Хоће да угасе Курир

Да би ућуткао Курир да не пише о његовом сумњивом пословању, стечајни управник Саша Радуловић тужио наш лист за 7.200.000 динара. Уместо да објасни како управља имовином 14 фирми а у исто време је власник две фантомске фирме, Радуловић покушава да уништи Курир



Београд - Уместо одговора, тужба! Да би ућуткао Курир да не пише о његовом сумњивом пословању, стечајни управник Саша Радуловић тужио је наш лист! Он тражи одштету од чак 7.200.000 динара због наших текстова иако се више од десет дана није удостојио да одговори на наша питања.

Уместо да објасни како је могуће да неко ко управља имовином 14 предузећа истовремено буде власник две фантомске фирме, Радуловић је објавио да нас је тужио! Тиме је директно ударио на слободу новинарства и довео у питање опстанак нашег листа.

Интересантно је да је напад на наше новине уследио након што је екипа Курира десет дана упорно и безуспешно покушавала да ступи у било какав контакт с Радуловићем. Овај стечајни бизнисмен - који се крио иза асистенткиње Сунчице, пошто се она јављала на његов мобилни телефон - каже да смо прекршили Закон о јавном информисању, а сам је одбијао да се на било какав начин по истом закону изјасни.

Да је лов на Радуловићеве одговоре био немогућа мисија, показује и то што се на фиксни телефон који је он оставио као контакт број на једном од огласа јавила спремачица, која је рекла да никог нема у канцеларији. И наши покушаји да га добијемо на телефон његове фирме “Е-маркет капитал” били су безуспешни јер се на том броју данима укључивала говорна секретарица на енглеском језику.

Пошто одговора на поруке које смо остављали асистенткињи није било, од ње смо затражили и-мејл адресу на коју можемо послати питања, међутим, она нам је рекла да је он нема.

У покушају да ступимо у контакт с Радуловићем, отишли смо и у фирму “Е-маркет капитал” на Студентском тргу 15, а тамо смо открили да се ради о фантомској фирми. Ни на адреси Светозара Марковића 22, на којој се води телефон “Е-маркета”, нисмо успели да га пронађемо.

Антрфиле:

Срђан Миливојевић, посланик ДС - Некад је боље одговарати на питања новинара него специјалног тужиоца за организовани криминал. Обавеза медија је да истинито извештавају и да указују на злоупотребе, а државних органа да те злоупотребе и санкционишу. Наравно да нико није крив док се не докаже, али у најмању руку је чудно да неко ко се спомиње као главни виновник злоупотреба напада медије тако што прети тужбом од седам милиона. Против истине битку нико није добио.

Александар Вучић, СНС - Осуђујем такав поступак и сматрам да је толико висок тужбени захтев непримерен.

Александар Југовић, потпредседник СПО - Напади на слободу новинарства подразумевају и претње оних који су незадовољни начином на који се о њима пише. Не знам да је Курир било када било коме одузео право на деманти уколико је писано нешто што тај сматра да није истина. Ту могућност у овом случају није искористио претилац или тужилац, па се чини да се ради о добро смишљеном плану да се наплати казна која је превисока и да се самим тим угаси Курир.

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије - Сам чин избегавања одговора је својеврстан одговор. Радуловићу је пружена могућност да одговори на питања која интересују јавност. Закон не предвиђа сваку ситуацију, али предвиђа да је новинар дужан да поступи с дужном пажњом. Уколико сте ви урадили све то што тврдите да бисте добили одговор од Радуловића, суд то мора имати у виду.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије - Високи одштетни захтеви, који могу да доведу чак и до гашења медија, не доприносе већој слободи изражавања нити већем професионализму. То важи и за конкретан случај, у коме се тражи одштета од 7.200.000 динара. Не оспоравајући право Радуловића да судским путем тражи своје право, сматрам да висок одштетни захтев није начин да докаже да је Курир евентуално погрешио и није се придржавао етичког кодекса.

Драган Тодоровић, потпредседник СРС - Обавеза новинара је да извештавају истинито, објективно, правовремено и, наравно, да испоштују и другу страну. Онај о коме се пише има право и да не да одговор, као и да тужи медије и да тражи пара колико хоће, а на суду је да одлучује. Уколико имате све папире који доказују да је малверзација било, свакако да то треба да изнесете у јавност, то је ваша обавеза.

Жељко Ивањи, посланик УРС - Нека се Радуловић мане медија и претњи тужбом! Медији имају право, а то им је и функција, да се баве истраживачким новинарством и да извештавају јавност о свим малверзацијама, а друга страна треба да на то одговара. Недопустиво је ићи на тужбу против новинара, то није решење. Грађани имају право да чују обе стране и они треба да процењују шта је истина. Одштетни захтев од седам милиона је класичан притисак на медије, што је потпуно неприхватљиво.

Чедомир Чупић професор ФПН - Сви они функционери који су именовани, бирани, постављени од државе, дужни су да дају одговоре које од њих траже медији, али и да за њих имају покриће. Новинар може увек да се позове на Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, према коме сваки функционер мора да поступи. Не смеју се медији застрашивати тако што им се прети тужбама са огромним одштетним захтевом.

Јавите се да зауставимо пљачку Србије

Сви они који имају сазнања о малверзацијама стечајних управника, директора и других руководилаца у државним, друштвеним и приватним фирмама могу да се јаве редакцији Курира на телефон 011/3240-551. Своје информације могу доставити и мејлом, на редакција@курир-инфо.рс. Ова акција има за циљ да се стане на пут пљачкању предузећа, а самим тим и радника.

Екипа курира

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси