Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уместо доказа, политичке инсинуације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 04. 2011.

Извор: Политика

Уместо доказа, политичке инсинуације

Молим Вас да ми омогућите да одговорим на крупне политичке оптужбе које је потпредседница Независног удружења новинара Србије (НУНС) Јелка Јовановић изрекла на рачун Удружења новинара Србије (УНС) у писму „Политици” од 16. априла, објављеном под насловом „Један одговор, више питања”.


НУНС десет година против УНС-а води битку за власништво над зградом Дома новинара у Ресавској 28 и неколико пута је на суду губио спорове. Но, никада пре недостатак правних аргумената није надокнађивао тако чудовишним политичким инсинуацијама какве је сада у јавности пласирала Јелка Јовановић.

Не могавши да оспори чињеницу коју сам изнео у „Политици” од 15. априла („Дом новинара никада није био легат”), да је УНС правни следбеник Београдске секције Југословенског новинарског удружења (које је 1934. године подигло зграду у Ресавској) и да је од тада, па све до национализације 1961. године, Дом новинара у земљишно-књишкој својини УНС-а (1976. године је посебним законом враћен УНС-у), гђа Јовановић потеже следећи „доказ” против УНС-а:

„Није згорег и да г. Брајовић каже када се и како УНС укњижио као власник зграде. УНС се, елем, укњижио недуго после убиства Зорана Ђинђића…”

Згранут сам да је једно угледно новинарско удружење спремно на овакве подземне политичке методе у борби за квадрате.

Укњижење Дома новинара УНС-у правно је заиста окончано 18. априла 2003. године, месец дана после убиства Ђинђића, за време Владе Зорана Живковића, ванредног стања и операције „Сабља”.

Ако гђа Јовановић жели да оптужи Нину Брајовића, или председницу УНС-а Љиљану Смајловић за убиство Зорана Ђинђића, нека нас пријави тужиоцу, нека нас терети по Кривичном законику, нека против нас покрене политичку хајку. Али, нека се не служи именом убијеног премијера у бици за квадрате, и нека Удружењу новинара Србије, и хиљадама његових чланова не отима приватно власништво.

Инсинуације и клевете нису добра замена за правне аргументе. Помоћу њих се не стиче својина над туђом имовином.

Потпредседница НУНС-а се, видим, узда у „реформисано судство”. Можда и зато што је њено удружење у јесен 2008., заједно са Министарством правде промовисало и јавности препоручило наопаку реформу правосуђа, која сада представља препреку на путу Србије ка Европској унији. Ово удружење је подржало и антиевропски и антиуставни закон о медијима.

Ако власт жели да награди НУНС, нека то не чини отимањем новинарске имовине.

Нино Брајовић,генерални секретар УНС-а


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси