Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одлазак легенде ТВ новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 04. 2011.

Извор: Прес

Одлазак легенде ТВ новинарства

После дуге болести чувени водитељ „Београдске хронике“ Бранислав Бане Вукашиновић преминуо је у 78. години




Легендарни српски новинар и један од најпознатијих водитеља Телевизије Београд Бранислав Бане Вукашиновић преминуо је у суботу, 23. априла, у 78. години живота.

Остаће упамћен као сурови професионалац, уредник и водитељ „Београдске хронике“ и суботњег „Јутарњег програма“. Он је на новинарски пут извео многе водитеље, који су и данас успешни на различитим функцијама и телевизијама.

Бане је последњих година проживљавао најтежи део свог живота јер је услед страшне болести постао инвалид. После тешког шлога који је доживео пре девет година, Банету су због дијабетеса у року од две године ампутиране обе ноге.

- Када се пензионисао, Бане и његова супруга Зорка преселили су се у Вранић, где су имали прелепу викендицу. Међутим, после шлога који је био веома јак, вратили су се у Београд. Викендицу су продали, а Бане готово да од тада није напуштао дом на Звездари. Годинама није виђао никога осим своје породице јер је одбијао посете пријатеља и родбине. Услед нервирања и свакодневних пословних стресова, Бане је добио повишен шећер и годинама је био дијабетичар, што је довело до тога да му пре шест година ампутирају обе ноге. Ода тада је почела његова животна драма - присећа се за Прес један од Банетових добрих пријатеља.

Иако су се надали да ће популарни водитељ пребродити све што га је задесило, Бане је психички све више посустајао јер није могао да поднесе везаност за кревет, будући да је увек био хиперактиван.

- Супруга Зорка и син Срба тешко су поднели његову смрт, а пријатељи већ два дана долазе да изјаве саучешће и опросте се од Банета, кога скоро десет година нису видели - истиче наш извор.

У својој дугогодишњој каријери Бане Вукашиновић је на прави пут извео бројне водитеље, новинаре и ТВ лица који и данас успешно раде на разним телевизијама. Весна Дедић-Милојевић, Леа Киш-Јокић, Слађана Томашевић и Жика Николић само су нека од имена која су уз Банета „испекла“ водитељски занат и постала препознатљива и успешна ТВ лица.

Легендарни водитељ биће сахрањен сутра на Новом гробљу у 12:30 часова.

Антрфиле : Жика Николић:

Био је професионалац!

- Бане је био највећи професионалац и о њему имам само речи хвале. Упознали смо се док сам био главни уредник радио-станице у Врњачкој бањи, а касније се наша сарадња наставила и у Београду. Увек је имао непресушне идеје и несебично је то велико искуство преносио на сараднике. Био је неуморан. Ми из млађе генерације нисмо успевали да пратимо његов темпо и енергију коју је носио. Велики број људи је прошао кроз његову школу и сада су веома успешни у својој професији. Драго ми је што сам и ја један од њих. Последњих година га нисам ни чуо ни видео јер га је болест уморила и није примао посете.

Слађана Томашевић:

Истински геније

- Иако сам знала да је годинама тешко болестан, вест о његовој смрти ме је јако погодила. Био је истински геније. Никада нећу заборавити савет који ми је упутио приликом нашег првог сусрета: „Дете, мораш да научиш да је телевизија опасна играчка, јер је у стању да самеље човека.“ Све његове савете, хумор и професионалност и данас радо користим, тако да ће у мени живети кроз њих. Сматрам да о оваквим великанима држава треба да брине, како би их сачувала од заборава.

Леа Киш:

Вечити младић


- Погодила ме је вест о његовој смрти и јако сам жалила што Бане већ годинама није желео да прима посете. Имала сам ту привилегију да се чујем са њим телефоном прошле године, јер ми је био потребан савет и он ми је изашао у сусрет и јавио се. Био је и даље ведар духом као вечити младић. Отворено ми је рекао шта му се допада, а шта не у мојој емисији. Пратио је из постеље рад свих нас који смо прошли његову школу водитељства. Био је човек који је ишао испред времена, размишљао је 200 на сат. Ја данас у својој емисији примењујем оно семе које је из свог искуства Бане посејао у моје знање и имам исти проблем који је он увек имао. Увек му је било мало гостију и мало времена, као и мени данас. Била сам најмлађа водитељка која је са њим водила јутарњи програм.

Биљана Радуловић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси