Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стање медија на Косову боље него у другим државама Западног Балкана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 06. 2019.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Уредници и новинари из Приштине говоре за Данас о томе какво је стање у медијима

Стање медија на Косову боље него у другим државама Западног Балкана

Новинари и медији на Косову сусрећу се са сличним проблемима као и многе друге суседне и европске земље, али је стање на косовском медијском тржишту и степен слободе изражавања у знатно повољнијем положају у односу на друге земље Западног Балкана, слажу се саговорници Данаса, уредници и новинари из Приштине.

Главна уредница портала Косово 2.0. Беса Луци каже да на Косову постоји комбинација аутоцензуре и политички повезаних медија. Одређени медиј, додаје, су повезани или их финансирају различите политичке и / или пословне групе, па зато редакције морају да прате одређене политичке и економске агенде, постављају питања на пристрасан начин, као и да изостављају информације, изворе или углове који би пружили тачнији приказ догађаја.

„С друге стране, независни медији који покушавају да истраже корупцију на високом нивоу или масовну корупцију и / или организовани криминал, злоупотребе положаја власти, подложни су различитим облицима застрашивања (било финансијских, судских или физичких претњи). Ови облици покушаја цензуре углавном долазе од појединаца који су повезани или су део политичких група и / или интересима који су повезани са бизнисом“, оцењује Луци.

Према њеним речима, mainstream медији имају тенденцију да буду конзервативнији у односу на формате који се користе, теме и питања која се разматрају, као и перспективе и тачке гледишта.

„То значи да mainstream медији имају тенденцију да ојачају традиционалне норме и вредности, или одрже постојећи статус политичких или економских модела. Због тога се ретко иде даље од утврђених наратива, ретко се нуде алтернативне идеје и модели као одржива решења. У протеклих неколико година долази до пораста броја медија који заузимају прогресивнији приступ говорењу о економским моделима, друштвеним вредностима и нормама, као и облицима политичког учешћа и протеста. Такви медији, мислим, на крају достижу још специфичнију публику, па не и нужно главну јавност“, наглашава Луци.

Новинар и представник Савета за штампу Имер Мушкољај за Данас објашњава да је слобода изражавања и медија на Косову на бољем нивоу него у већини земаља у региону.

„Наравно, политика и друге интересне групе покушавају да утичу на медије и у неким случајевима успевају, али генерално медији су слободни да извештавају, презентују ставове свих странака и промовишу демократске вредности. На Косову има много „здравих“ медија, који се могу узети као пример и у земљама региона“, наводи Мушкољај.

Када је реч и о поштовању етичког новинарског кодекс, она указује да ако упоредимо косовске медије са онима у Србији, генерално више поштују етички кодекс.

„Срећом на Косову нема таблоида као у Србији и грађани су у великој мери поштеђени лажи, клевете, говора мржње и тровања јавности лажним вестима. Говор мржње углавном је присутан у коментарима читалаца и више на друштвеним мрежама него у онлајн медијима. Говор мржње је углавном усмерен против етничких, верских и ЛГБТИ заједнице“, додаје наш саговорник.

Слободна новинарка Леонора Алиу наводи да живимо у делу Европе где се слобода медија сматра несталом у одређеним државама. Она подсећа на Светски индекс слободе медија Репортера без граница, који указује да ове године Косово стоји боље него прошле. Међутим, постоје препреке а оне су исте као у Србији и осталим зељама на Балкану.

„Независност медија се односи на то ко их финансира и ко их оснива. Један од начина који су се показали успешним у заштити независности медија је начин финансирања путем донатора, посебно донатора везаних за ЕУ. Према томе, могу да кажем да се ових дана на Косову најповерљивији и најнезависнији медији сматрају онима који се финансирају путем донатора, тако што имају активну невладину организацију. Они производе медијске садржаје а не прихватају новац од владе или било које политичке странке или пословног субјекта повезаног са политичарима“, оцењује Алиу.

На питање како је бити данас новинар у Приштини, она каже не лако, али да је сигурније бити новинар на Косову него у већини земаља Западног Балкана.

Астрит Гаши, уредник и новинар из Приштине, у интервјуу у склопу пројекта портала Данас „Друга страна Косова“, истиче за Данас да на Косову постоји мали притисак на медије, највише економски и у сврху унутрашње политичке битке, али воли да мисли да ипак стоје боље него све суседне земље.

Медији заслужни за тензије Београда и Приштине

На питање колико су медији заслужни за тензије на релацији Приштина-Београд, Гаши истиче да медији имају заслуге, али више они у Србији него на Косову.

„Овде смо, можда због тога што је новинарство у повоју, имали више надзора из иностраних земља. Више се обраћала пажња на то како се пише о Србима који овде живе. У Србији може да се чита о „шиптарима“, а на Косову само у изолованим случајевима, или никад о „шкијама“, напомиње Гаши.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси