Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет РЕМ-а одбија да одговори зашто награђује телевизију која крши закон, а заседа само због полемике са медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2019.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Савет РЕМ-а одбија да одговори зашто награђује телевизију која крши закон, а заседа само због полемике са медијима

На питање зашто Радио-телевизији Панчево, којој је у марту изрекао два упозорења, већ у априлу даје дозволу за регионалну ТВ Дунав, Савет РЕМ-а одбија да одговори, али је зато у три дана одржао чак пет ванредних седница, са једном тачком дневног реда – одговори на текстове у медијима који нису по мери чланова Савета.

Због серије хушкачких прилога о Ненаду Живковићу, новинару сајта Панчево Си Ти, и Станки Симовић, судији Вишег суда у Панчеву, емитованих у фебруару ове године на сајту и у вестима РТВ Панчево, Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) ту телевизију је већ 13. марта казнило са два упозорења.

У њима се, између осталог, наводи да је емитер прекршио одредбе Закона о електронским медијима и Правилника о заштити људских права у области електронских услуга.

Упркос томе, нешто више од месец дана касније, 24. априла, РЕМ је частио РТВ Панчево додељивањем дозволе за емитовање програма регионалне телевизије Дунав, која покрива 23 војвођанска града и општине. То су: Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Бечеј, Беочин, Богатић, Инђија, Ириг, Кула, Мали Иђош, Нови Сад, Оџаци, Пећинци, Рума, Србобран, Сремска Митровица, Сремски Карловци, Стара Пазова, Шид, Темерин, Тител, Врбас и Жабаљ.

Нова телевизија има исто седиште, адресу, број телефона, главног уредника (Мирослав Милаков) и директорку (Татјана Цук) као и РТВ Панчево.

Емитовање експерименталног програма почело је 19. августа, са Црвеног Чота и, засад, како смо сазнали, може да се прати само преко собних антена.

Минимални услови

За добијање дозволе за емитовање телевизијског програма, као у случају ТВ Дунав, потребно је испунити захтев и минималне техничке и организационе услове за издавање дозволе (видети Правилник о минималним техничким и организационим условима за издавање дозволе за пружање медијске услуге на основу захтева пружаоца).

Да ли је Радио-телевизија Панчево испунила ове услове сазнаћемо након што из РЕМ-а добијемо одговоре на питања која смо послали у форми захтева за приступ информацијама од јавног значаја.

За непоштовање људских права – награда

Након детаљног ишчитавања наведених правилника и више закона (Закон о радиодифузији, Закон о електронским медијима…) те статута и информатора РЕМ-а, може се уочити да списак захтева за добијање дозволе није дугачак, те да није тако тешко добити је. С друге стране, у правилницима за добијање дозволе не постоје одредбе у вези са кршењем закона и професионалних норми подносиоца захтева.

Закон о радиодифузији у члану 68 превиђа да су „сви емитери у области своје програмске концепције дужни да приликом емитовања програма… примењују светске и националне стандарде, обезбеде производњу и емитовање квалитетног програма, како са техничког становишта, тако и са становишта садржаја програма, те да обезбеде слободно, потпуно и благовремено информисање грађана“.

Сличне одредбе обухваћене су и Законом о електронским медијима.

РЕМ је у решењима којима је изрекао меру упозорења РТВ Панчево нагласио да је емитер прекршио члан 50 Закона о електронским медијима о обавези поштовања људских права, који гласи:

„Медијска услуга се пружа на начин којим се поштују људска права, а нарочито достојанство личности. Регулатор се стара да се у свим програмским садржајима поштује достојанство личности и људска права…“

Такође, прекршене су и одредбе Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, које се односе на објективност информисања, правило друге стране и поштовање достојанства личности и аутентичности лица.

Седнице због медијских написа

Како се медијски прогон Ненада Живковића и након упозорења Радио-телевизији Панчево наставио, он је половином јуна поднео нову пријаву против панчевачке телевизије, о којој се РЕМ још није изјаснио.

Од 22. јула смо чекали одговор РЕМ-а на питање када ће се одлучивати по Живковићевој жалби, те да ли ће Радио-телевизији Панчево бити привремено одузета дозвола за емитовање, с обзиром на постојећу меру упозорења.

И поред готово свакодневних контаката, из РЕМ-а не одговарају на наша питања. По пријавама новинара се месецима не одлучује, али је зато Савет РЕМ-а у три дана одржао чак пет ванредних седница, са једном тачком дневног реда – одговори на текстове у медијима који нису по мери чланова Савета.

Након паузе од месец дана, чланови Савета РЕМ-а поново су се састали на ванредним седницама одржаним 26, 29. и 31. августа, како би одговорили на текстове новинара Политике, ЦИНС-а и листа Данас о раду РЕМ-а. О Живковићевој пријави се није одлучивало.

Могуће је да је разлог због којег РЕМ не одлучује то што би тада, у складу са својим статутом, информатором, те Законом о електронским медијима, морао да привремено забрани емитовање програма (у року од 30 дана), с обзиром на учесталост објављивања садржаја који није у складу са законом.

Према Закону о електронским медијима, приликом изрицања мере нарочито се, између осталог, узима у обзир степен одговорности пружаоца медијске услуге, тежина последице која је повредом проузрокована, учесталост понављања радње и околност да је пружаоцу већ изречена мера РЕМ-а.

Све то очигледно није било довољно члановима Савета РЕМ-а да оштрије казне РТВ Панчево, већ су их наградили за кршење закона, правилника, моралних и етичких норми, показујући на тај начин и другим емитерима да је програмски садржај у којем се крше основна људска права допуштен у јавном простору.

Из РЕМ-а нису одговорили ни на нашу молбу да појасне одлуку о додели дозволе Радио-телевизији Панчево за емитовање програма на новој телевизији Дунав, и поред мера упозорења које су им изрекли. Нисмо успели ни да сазнамо детаље у вези са новом телевизијом, нити да коментар о добијању дозволе добијемо од Татјане Цук, директорке РТВ Панчево, јер није одговорила на мејл.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси