Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Расте број осуда понашања Марића са Хепи телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 10. 2019.

Извор: Бета

Расте број осуда понашања Марића са Хепи телевизије

- Вређање на националној основи професора Филозофског факултета Данијела Синанија 30. септембра у емисији " Добро јутро Србијо" на телевизији Хепи - најоштрије је осудила управа Филозофског факултета, а то су учиниле и неке политичке странке и бројни појединци.

Филозофски факултет је подвукао да је професор Данијел Синани дугогодишњи председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Србије, за чијег су мандата на УНЕСКО-ву листу репрезентативног светског културног наслеђа уписана тренутно једина три културна елемента пореклом из Србије – породична слава, коло и певање уз гусле.

У саопштењу је наведено да је Миломир Марић, главни уредник ТВ Хепи, омаловажавао је професора Синанија, отворено изазивајући националну мржњу, што је за сваку осуду.

Наиме, Марић је Хасанију, због како је рекао "сумњивог презимена" отворено оспоравао право да учествује у решавању проблема на Универзитету у Београду и буде морални судија јер би, како тврди Марић, на Косову "Тачи и Харадинај Србина који би то покушао- стрељали", наводи се у саопштењу Управе Филозофског факултета.

Током овог напада, додају, Марић је вређао и чланове породице професорке Иванке Поповић, ректорке Универзитета у Београду, уз тврдњу да је у њеној породици промена стране нормална и да јој је стриц "био стаљиниста и главосеча из Новог Сада".

"Кроз пребројавање етничких крвних зрнца, исмевање и вређање најближих сродника или научних резултата, из неког разлога неподобних професора, на веома директан начин је упућена претња свима који се боре за аутономију универзитета. Користимо ову прилику да устанемо у заштиту професора Данијела Синанија, ректорке Иванке Поповић и свих професора Универзитета у Београду који су последњих месеци изложени све жешћим нападима власти, њима верним медијима и тзв. "политичким аналитичарима", истиче се у саопштењу.

Омаловажавање професора Синанија на Хепију осудила је и Странка слободе и правде (ССП) уз оцену да то није само увредљиво и "у духу деведесетих", већ представља пример како се стављају "мете на људе чији је једини грех то што другачије мисле".

"Миломир Марић је за професора Синанија рекао да предаје албански језик, па да је професор ‘роке мандољине’, да би за крај правећи паралелу са Косовом оспорио право професора Синанија да буде ‘морални судија’, јер би на Косову ‘Тачи и Харадинај Србина који би то покушао стрељали'", наводи се у саопштењу те странке.

Та странка је истакла да такве изјаве представљају коначан "доказ лудила у којем живимо" и да је све увреде на рачун професора, ректорке али и академика Душана Теодоровића, Марић изрекао само како би одбранио лик и дело министра Синише Малог", о чијем докторату комисија Факултета организационих наука треба да донесе суд.

На друштвеним мрежама овакво понашање главног уредника ТВ Хепи осудиле су бројне јавне личности, пре свега новинари.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси