Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мање од трећине грађана Србије се информише у дневној штампи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2019.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Конференција Асоцијације медија "Права мера медија"

Мање од трећине грађана Србије се информише у дневној штампи

Највећи број грађана Србије и даље се информише помоћу телевизије, односно 82,6 одсто, док се на сајтовима информише више од 56 одсто испитаника, а на друштвеним мрежама скоро 40 одсто.

То показују резултати истраживања за ову годину које је на конференцији „Права мера медија“ данас у Београду представио Срђан Богосављевић из Ипсос Стратеџик маркетинга.

Према истим налазима, у дневној штампи информише се око 29 одсто грађана Србије, а на радију петина.

Богосављевић је оценио да је „мало земаља са оволико медија“ и да не верује да постоји земља са мање новца по медијској јединици у свету.

Он је изнео податке да у Србији у овом тренутку постоји 2.357 регистрованих медијских јединица, док је медијских предузећа више од 800. Када је реч о досегу медија и поверења у њих „све је у опадању осим онлајна“.

„Имамо раст броја медијских јединица у Србији. Године 2000. било је 2.200 медија, а данас имамо 2.357 и тај број расте. Највише расте број онлајн медија, али и штампаних којих је тренутно више од 900“, оценио је Богосављевић.

Према његовим речима, досег или „reach“ интернета је порастао и изједначио се са телевизијом, чији досег стагнира у последње време. У паду је, како је додао, и поверење грађана у медије, па тако тек 15 одсто људи у Србији има поверење у дневну штампу, док 28 одсто њих нема.

У телевизију поверења има 35 одсто, 27 одсто нема, а порталима верује 12 одсто испитаника насупрот 19 одсто њих који нема поверење.

Председница IREX почасна чланица Клуба читалаца Данаса

Конференцију коју организује Асоцијација медија уз подршку USAID, отворила је председница међународне развојне организације IREX Кристин М. Лорд која је истакла да у Србији постоје бројни изазови за медије који су проузроковани политичким и економским окружењем, што показује и пад Србије последњих година на многим светским листама у области слободе медија и медијске одрживости.

Представници Данаса на штанду нашег листа у оквиру конференције уручили су председници IREX и почасну чланску карту Клуба читалаца Данаса, а интервју са њом биће објављен наредних дана у штампаном и онлајн издању нашег листа.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

09.10.

2019.

Realan [нерегистровани] у 16:18

Ah

Koliko tzv. postistina, da te strah uhvati od njihovih neminovnih posledica.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси