Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радичевић: Од почетка године 70 пријава за угрожавање безбедности новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 10. 2019.

Извор: Бета

Радичевић: Од почетка године 70 пријава за угрожавање безбедности новинара

Према евиденцији Удружења новинара Србије (УНС) од почетка године било је 70 пријава за угрожавање безбедности новинара по разним основама, од чега је једна за физички напад, рекао је у Крагујевцу представник УНС-а Слободан Радичевић.

Он је оценио да се последњих година бележи драстичан степен повећања пријава за угрожавања безбедности новинара.

У 2018. је било 54 пријаве, са "најекстремнијим" случајем паљењем куће и нападом на новинара Милана Јовановића, а у претходној години их је 36, од којих шест за физички напад на новинаре.

Радичевић сматра да се број пријава новинара повећао, између осталог, због тога што они имају више поверења у "еснаф" и надлежне државне институције које треба да поступају тим пријавама.

Он је истакао да је значајан корак и Споразум (о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности) који су 2016. потписали Републичко јавно тужилаштво, МУП и седам новинарских удружења.

У организацији Мисије ОЕБС-а у Крагујевцу је данас одржан консултативни састанак новинара, представника полиције и тужилаштава са територије Апелационог тужилаштва у Крагујевцу, који су "контакт тачке" у тим институцијама и задужени за комуникацију и размену информација у вези са случајевима угрожавања безбедности новинара.

Говорећи о ризицима и угрожености новинара на локалном нивоу, адвокат Драган Лазаревић из Крагујевца је навео недавни случај уреднице "Наше речи" из Лесковца Љиљане Стојановић која је добила бројне претње за ставове изречене на скупу о решавању косовског питања и додао да су уредници и власници "Лозничких новина" Зорици Вишњић прети због текстова и јавних иступа.

Он је истакао да поред ових "класичних примера" угрожавања безбедности, новинари трпе и притиске који не могу да се, у сваком случају, подведу под кривична дела, а у пракси могу да створе "много негативније последице".

"Што је јужније од Београда и што је мања средина, представници локалних власти се понашају све агресивније и све безобразније и ти притисци су не само све већи него умеју некад да буду и банални и прости. Новинарима из тих средина је стварно тешко да се са тим боре", рекао је Лазаревић.

Навео је и пример уредника портала "Јужних вести" из Ниша који је поднео тужбе против особа из градске топлане које су претиле због критичких текстова у вези са грејањем у том граду.

Снежана Милошевић из Локал Прес-а је навела да је уредник онлајн медија "Наше место" у Оџацима у априлу због политичких притисака, о којима није желео да говори детаљније, поднео оставку на то место.

У Бору је, додаје Милошевић, јавни правобранилац избацила две новинарке из канцеларије по сазнању да нису из локалне телевизије већ из другог медија.

Милошевић је оценила да, иако притисци на новинаре не спадају у кривична дела, такође треба да буду, "ствар и критеријум" за Сталну радну групу за безбедност новинара у Србији.

"Не смемо да се бавимо безбедношћу само када дође до тога да је новинар животно угрожен, морамо да се бавимо и другим притисцима на новинаре", рекла је Милошевић члановима Сталне радне групе.

Помоћник директора полиције и члан Сталне радне групе Звездан Радојковић је позвао новинаре да пријављују угрожавање безбедности и навео да се у тим случајевима поступа хитно.

Рекао је да у Србији постоји систем, који је јединствен у Европи, са Сталном радном групом и контакт тачкама.У тужилаштвима као и у полицији постоје активно легитимисане особе – контакт тачке, којима се пријављују напади на новинаре.

У Полицијским управама широм Србије постоји укупно 96 контакт тачака.

Поред три кривична дела која су предмет поступања, постоји још 30-так кривичних дела која би такође требало "разматрати" у контексту угрожавања безбедности новинара-поручили су из Сталне радне групе за безбедност новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси