Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Специјална повеља Марку Лопушини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2019.

Извор: РТС

Специјална повеља Марку Лопушини

Издавачка кућа "Прометеј", издавачка кућа "Еуропрес" и удружење "Корени" доделили су Марку Лопушини награду за достигнућа у књижевности, новинарству и истраживању дијаспоре.

На штанду једног од најбољих издавача у земљи новосадског "Прометеја" четвртога дана Међунардоног сајма књига уприличена је свечана додела признања за писца Марка Лопушину из Београда. Издавачка кућа "Прометеј", издавачка кућа "Еуропрес" и удружење "Корени" доделили су Марку Лопушини награду за достигнућа у књижевности, новинарству и истраживању дијаспоре.

О аутору осам књига о Србима у расејању, објављених код ових издавача говорили су Зоран Колунџија, Радомир Чубрановић и Миша Ћирић.

"Деценије свог непрекидног рада у новинарству Марко Лопушина је посветио истраживању сеоба Срба и живота српског народа у расејању. Резултате ове патриотске мисије већ видимо, то су дела пред нама, а у припреми су још две књиге о Србима у Аустрији и Србима у Берлину. Како је реч о достигнућу које је јако вредна за нашу културе сећања одлучили смо да аутора и наградимо", рекао је Зоран Колунџија, главни предлагач ове награде.

Лопушина је своју прву књигу о српском расејању "Сви Срби света" објавио пре четвртк века. Од тада је обишао 45 земаља света у потрази за нашим народом и покушао да опише њихове животне судбине и рад у туђини.

"Марко Лопушина је као новинар награђиван Златним прстеном УНС-а, као истраживач дијаспоре добио је Орден Вук Караџић, а као писац проглашен је за најбољег публицисту у Србији. Ова Специјална Повеља му се додељу за све три области његовог деловања, а посебно за историјски прилаз и опис српске дијаспоре", рекао је између осталог Радомир Чубрановић.

На деодели овог признања пристуни су били пријатељи књиге, представници министарстава Владе Србије, представник Српске православне цркве, угледне личности из расејања и чланови породице.

"Награду прихватам као признање за мој мисионарски рад и напор да, како је то рекао Вук Караџић: "Срби сви и свугде", окупим наш народ на овом свету, макар у књигама. Свима хвала, посебно мојим издвачима, и Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као суиздавачу на подршци", рекао је на крају свечаности др Марко Лопушина.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

03.11.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 13:20

Заслужено

Честитам новинару и публицисти г. Марку Лопушини на вредном признању које је добио за свој вишедеценијски рад у осветљавању живота и рада најуспешнијих Срба у свету, чиме је приближио расејање матици.

Живко В. Марковић
Швајцарска

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси