Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЗАПАД ЈЕ БИО У САВЕЗНИЧКОМ ОДНОСУ СА ОВК! Брајовић за Пинк: За седам година на Космету је убијено или отето 17 новинара (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2019.

Извор: pink.rs

ЗАПАД ЈЕ БИО У САВЕЗНИЧКОМ ОДНОСУ СА ОВК! Брајовић за Пинк: За седам година на Космету је убијено или отето 17 новинара (ВИДЕО)

Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а, коментаришући интервју Стјуа Келока истиче да је то што је запад био на страни ОВК кључни разлог због којег нема материјалних доказа за убиства и отмице на Космету.

Убијени и отети новинари на Косову и Метохији информисали су јавност супротно ономе што је желела Демократска партија Косова (ДПК). Уколико нису одустајали од прича, уследиле би отмице, пребијања и убиства новинара и чланова породица, изјавио је капетан Стју Келок, бивши шеф УНМИК-овог одељења за тешке злочине у Приштини.

- Новинари су јавност информисали, супротно од порука које им је слала ДПК.,Претње и застрашивања били су први кораци. Уколико новинари нису одустајали,,уследиле би отмице, пребијања и убиства њих и чланова њихових породица – истакао,је Келок за УНС.

Келок је реаговао и на тврдње некадашњег шефа УНМИК Бернара Кушнера да није знао за нестанке, убиства и друге злочине против цивила, пре свих, Срба.

- Званично изјављујем да је специјални представник генералног секретара УН-а, Бернар Кушнер, био у потпуности упознат са свим криминалним активностима на Косову. Отишао бих корак даље и рекао да је он заправо, на неки начин, имао корист од свог положаја".

Брајовић каже да је УНС овај пројекат започео пре три године и да је кренуо од отмице Ранка Перенића и Ђуре Славуја.

- Затим се тај број повећавао и дошли смо до седам убијених и отетих српских новинара. Затим, седам албанских убијених и отетих новинара и једну немачку екипу. Укупно је то 17 новинара у периоду од 1998. године до 2005. године на Косову – рекао је Брајовић.

Коментаришући то да су информације заташкаване и да је то Келок потврдио Брајовић каже да је несумњиво било тако.

Како каже, у овом случају ради се о високорангираном саговорнику који је био шеф одељења за тешке злочине и који је од септембра 2000. до јуна 2001. године имао мандат на Косову и који директно говори да у периоду када је био Бернар Кушнер није тражио од њега било какав претрес јаче албанске породице.

- Тиме доказује чињеницу да је интерес запада био у потпуно савезничком односу са Ослободилачком војском Косова. Та чињеница је кључни разлог да се данас материјани докази о свим тим убиствима и отмицама немају – казао је Брајовић.

Снежана Перенић, супруга несталог новинара Радио Приштине, Ранка Перенића, који је 1998. године отет на Косову.

Наиме, Снежанин супруг је са својим колегом отишао на радни задатак у манастир да,интервјуише монахе који су били отети.

- Они су требали да направе причу о њима. Међутим, десило се то што се десило. Тог дана су на терену биле борбе и главни пут је био блокиран. Они су, кажу да су залуталим, али ја у то не верујем. Они су тражили пречицу да могу да дођу до тамо – испричала је Перенић.

Како каже, албански пунктови били су као српски и сматра да је њен супруг са својим колегом отишао право о руке Албанцима. 

Верица Томановић, председница Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ и супруга несталог хирурга Андрије Томановића, каже ово удружење 20 година без прекида трага за својим најмилијима.

Томановић додаје да је за 20 година сахрањено 367 људи и каже да је на списку удружења још увек 572 неразјашњених судбина.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси