Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Већина медија прећутала вест о јавној осуди доктората Малог, од СПЦ и – орден
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2019.

Аутор: Миодраг Совиљ Извор: Н1

Већина медија прећутала вест о јавној осуди доктората Малог, од СПЦ и – орден

Иако је Наставно научно веће ФОН-а изрекло најоштрију меру - јавну осуду докторске дисертације Синише Малог, у медијима блиским властима, то је представљено као још једна победа министра финансија, јер, како се наводи, његов рад није проглашен плагијатом. Док се чека коначна реч Београдског универзитета, Српска православна црква Синишу Малог је одликовала.

Синиша Мали био је честит и поштен, одлучило је веће. Додуше, не док је писао свој докторат, али за разлику од Факултета организационих наука, веће Српске православне цркве бавило се само духовним радом министра финансија. Мишљење да би Мали требало да понесе одликовање донели су једногласно.

Тако ће Синиша Мали убудуће моћи да се подичи орденом Великомученика Крагујевачких, док још увек стрепи за титулу доктора наука.

Јер док га црква хвали, рођени факултет на ком је докторирао јавно га куди.

Наставно-научно веће ФОН-а анализирало је извештај комисије која је испитивала да ли је министар преписивао докторат, и великом већином га усвојила.

„Усваја се извештај Етичке комисије ФОН-а, којим се утврђује постојање неакадемског понашања, а Наставно-научно веће предлаже меру изрицања јавне осуде“, навело је то веће.

Сатима након саопштења ФОН-а, највећи део медија у Србији, укључујући и јавни сервис, ову вест једноставно је – прећутао.

Готово шест сати по завршетку седнице, Тањуг је објавио информацију да је ФОН закључио како Мали није плагирао докторат, коју су пренели безмало сви медији у Србији.

Сам министар потом се појавио на телевизији О2, где је након 42 минута емисије уследило и питање о спорном докторату.

О2: Поред стручне и етичке комисије, данас је и Научно-наставно веће ФОН-а утврдило да ваш докторат није плагијат, да садржи недостатке али да дефинитивно није плагијат.

„Мени је најважније да је ННВ потврдило да мој докторат није плагијат. Ја ћу наравно прихватити њихово мишљење и сносити последице за то што постоје пропусти у цитирању појединих извора, како су они то навели“, рекао је Мали.

Не, Факултет организационих наука није аболирао Синишу Малог оптужби да је плагирао докторат, јер једноставно није ни гласао о томе, каже некадашњи заменик члана Одбора за професионалну етику Слободан Првановић.

ФОН је, по његовом мишљењу, направио брљав посао – најпре је стручна комисија утврдила да рад није плагијат, потом Етичка комисија изнела неодређен став, који је Наставно-научно веће усвојило и приде јавно осудило Синишу Малог.

„Они сматрају да је у питању плагијат, јер не можете никога да осудите на нешто уколико пре тога нисте установили да постоји разлог зашто га осуђујете“, сматра Првановић.

Сама чињеница да је Факултет организационих наука уместо недвосмисленог одговора на питање да ли је Мали украо докторат или није, понудио заврзламу, могла би, сматра Првановић, да послужи за пролонгирање одлуке Београдског универзитета.

Према његовим речима, уколико Одбор за професионалну етику жели да поступи часно и поштено, игнорисаће ескиважу у режији ФОН-а и донети одлуку на основу доказа који одавно постоје.

„Уколико не желе то да ураде, они могу сада да користе ову ситуацију која је била на ФОН-у, да је тумаче на ко зна који начин, да се позивају на први, други, трећи папир, да враћају, траже нова појашњења, и то може да траје у недоглед“, оцењује саговорник Н1.

Тиме би, међутим, прекршили обећање које је ректорка Иванка Поповић дала студентима, да ће до понедељка бити донета коначна одлука у вези са докторатом Синише Малог.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси