Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо Мухарем Первић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2011.

Извор: Политика

Преминуо Мухарем Первић

Есејиста, књижевни и позоришни критичар Мухарем Первић преминуо је јуче у 77. години, саопштила је његова породица.

Первић је рођен 11. априла 1934. у Кључу, у Босни. Дипломирао је на Катедри за општу књижевност Филолошког факултета у Београду.

Од 1958. Первић био је главни уредник књижевног часописа „Дело”, у коме је промовисао радове тада младих, касније угледних српских писаца, песника и теоретичара књижевности.

Био је главни уредник Културно-уметничког програма Телевизије Београд, у време емисија „Кино око”, „Петком у 22” и квалитетног драмског и серијског програма за децу и младе.Књижевну критику је деценијама објављивао у „НИН”-у, а позоришну у „Политици”.

За књигу „Традиција и критика” (1977) добио је награду „Ђорђе Јовановић”, а за наслов „Воља за променом” (1995) Стеријину награду. Первић је 2007. добио и Танјугову награду „Златно перо” за најбољу позоришну критику о представама 41. Битефа.

Награђен је Повељом за животно дело Удружења књижевника Србије (2005) и наградом Фонда „Тодор Манојловић” за модерни уметнички сензибилитет за 2007. годину.

Из брака са балерином Лидијом Пилипенко има сина Игора, а из брака са продуценткињом Славицом синове Николу и Милоша.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси