Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шинковић (НДНВ): Мржња је јасно присутна у данашњем медијском простору Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2019.

Извор: Бета

Шинковић (НДНВ): Мржња је јасно присутна у данашњем медијском простору Србије

Председник Управног одбора Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Норберт Шинковић оценио је да је у медијском простору Србије мржња "јасно присутна", а да је реторика која је у употреби "блиска оној коју су грађани могли слушати деведесетих година прошлог века".

"Видимо и сами да одређене политичке организације заправо свакодневно користе штампу за политичке обрачуне и то је једноставно недопустиво. Такодје велики проблем представља и то , што у том хаосу, ниједна надлежна институција није спремна да уведе ред", рекао је Шинковић за Слободни Мађар со.

Он је оценио да је "посебно проблематично замагљивање граница измедју квалитетног новинарства и политичке пропаганде".

"Разне политичке иницијативе и организације покушавају да приморају јавност да изједначе и у исту групу ставе оне новинаре који заиста озбиљно обављају свој посао и не праве партијску и политичку пропаганду, са онима који служе интересе одређених партија и скупина", казао је Шинковић.

Додао је да НДНВ као решење за ове озбиљне проблеме види то да јавност треба едуковати, образовати у вези са медијским садржајима, како би разумела колико је садашња ситуација опасна, као и да треба повући границу ради заштите оних новинара који добро обављају свој посао и приморати институције да коначно примене законе.

Фондација Славко Ћурувија, Независно удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Војводине и Асоцијација онлајн медија, поднели су раније кривичну пријаву против Миломира Марића, главног уредника телевизије Хепи, због изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, и повреде угледа због расне, верске, националне или друге припадности.

"Сврха наше тужбе је првенствено та да уздрмамо надлежне институције, као и да на неки начин приморамо чланове Регулаторног одбора за електронске медије (РЕМ) и правосуђе, да реагују и примене расположиве им законе. Једноставно је недопустиво, да се у једном медију, који користи јавну фреквенцију, огласе овакве речи, а и то да до сада ниједна надлежна институција на ово није реаговала", рекао је Шинковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси