Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марјановић: Слободни медији да бдију над Обрадовићем, без њих он остаје сам
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 11. 2019.

Аутор: Јелена Петровић Извор: Н1

Марјановић: Слободни медији да бдију над Обрадовићем, без њих он остаје сам

Владан Марјановић, новинар недељника НИН, каже да нема афере која може да из једног стања обамрлости пробуди српску јавност у целини, да много тога падне у заборав али да не то не сме да се догоди кад је у питању случај узбуњивача Александра Обрадовића.

Пре свега због човека, који је учинио нешто што би мало ко био спреман да уради - да сопствену судбину стави на коцку, и зато слободни медији треба да бдију над њим, јер без њих остаје сам, наглашава гост Новог дана.

Упитан колико људи зна за случај узбуњивача из Крушика Александра Обрадовића, каже да колико год да их је - недовољно је. 

Многи не желе да знају или им је све нејасно или се праве луди, имамо свакакве варијанте, наводи гост Новог дана. Та прича није продрла у народ онолико колико би требало, оцењује. "Али, то је случај са свим осталим аферама. Више нема те афере која ће уздрмати ову земљу. На крају крајева, погледајте шта се дешава у свету, шта се дешава у Америци, Британији, ко су тамо лидери, како се они понашају, па опет ништа, сутрадан изнова... Шта онда очекивати овде? Нема те афере која може да из једног стања обамрлости пробуди српску јавност у целини, него се узнемири један мањи део политички просвећене јавности, објави се гомила текстова, направи се неколико емисија, и све то потоне у заборав", констатује Марјановић.

Подвлачи да у овом случају то не треба да се дозволи. "Пре свега због овог човека, који је учинио нешто што би мало ко био  спреман да уради - сопствену судбину је ставио на коцку. Зато сматрам да ово мало преосталих слободних медија, не само што треба да ради свој посао, тј. да прати развој ове афере, већ да на неки начин бди над Обрадовићем. Без тих малобројних медија -  он остаје сам", наглашава Марјановић.

Адвокат или пет адвоката не могу да га одбране, колико год добри били, од државне силе - видљиве или невидљиве, каже новинар НИН-а. "Као што знамо он у овом кућном притвору теоретски може да остане неограничено дуго, то је већ велика неправда, а да не причамо о било чему другом што може да га снађе. Ту је улога медија огромна".

Кад је то у питању, НИН примећује да је девет дана прошло од како се информација о томе да узбуњивач Александар Обрадовић  седи у затвору - а да се нешто о њему објави на РТС.

Приватне телевизије ме и не интересују, имају право да праве програм какав хоће, начелно, а наравно није добро што иду у простаклук, али оно што се ме се тиче грађанина Србије, то је јавни сервис, каже Марјановић.

"Јавни сервис је тај који не ради свој посао, и не само што не ради него се брука прећуткујући вести попут ове. Што нису направили неку емисију о Обрадовићу? Зар то није њима, као новинарима, привлачно? Не, зато што су препаднути и боје се шта ће сутра Вучић да каже о њима. Не верујем да Вучић сваког дана окреће телефон (генералног директора Драгана) Бујошевића или не знам кога и каже - немој ово, уради оно. Не, него то је ужасан страх и аутоцензура - то је оно што уређује дневик РТС. Зато гомила људи у унутрашњости и не зна скоро ништа о овом случају", подвлачи гост Новог дана.

Текст у целости прочитајте на сајту Н1.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси