Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Антонијевић: Постоји помак у медијским слободама, али то није довољно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 11. 2019.

Извор: Н1

Антонијевић: Постоји помак у медијским слободама, али то није довољно

Милан Антонијевић, извршни директор Фонда за отворено друштво, гостујући у Новом дану изјавио је да постоје поједини помаци у медијским слободама у Србији, и додао да то није довољно, као и да "мора да се уђе дубље у ту проблематику". Он је као пример побољшања навео гостовања опозиционих политичара у појединим медијима.

Антонијевић оцењује да нова рунда разговора власти и опозиције може донети даље помаке.

"Ако погледате како изгледа документ који је израдио Европски парламент у коме се јасно говори шта је све испуњено од онога што је преузето након разговора на ФПН-у, доста тога је у 'црвеној' зони и мислим да је та порука довољна јака да покаже шта је све потребно урадити, који се закони у овом тренутку мењају, како изгледа јавна расправа и колико ту има могућност за поправљања онога што је на столу", каже Антонијевић.

На питање да ли је влади потребан тај документ да би представници власти знали шта је у "црвеном", Антонијевић одговара да је свакако добро да се то види. Он оцењује да ће предстојећи разговор бити доста отворен и изражава наду да ће све политичке странке у томе учествовати, као и представник Савеза за Србију.

"Дијалог је отворен и оно што се нуди је искорак Европског парламента и то се мора верификовати и поштовати. Ми ћемо бити на почетку сваких од ових тематских сесија да дамо оцену и процену онога што је урађено и шта све може да се још промени", казао је Антонијевић.

Коментаришући чињеницу да многе странке које су у опозицији неће бити за преговарачким столом са представницима Српске напредне странке, он наводи да је сваки дијалог добар и да "ако имате пружену руку за нешто што би смањило притисак на грађане током бирачког процеса, то је нешто што морате поштовати".

"Ово је још једна рунда преговора, и тај дијалог се мора дешавати у Србији, пред грађанима, да они виде да им се без притисака омогућава да изађу на изборе и гласају. да се не злоупотребљавају јавне финансије, предузећа и руководеће позиције", рекао је Антонијевић.

Што се тиче искрености власти у овим преговорима, он каже да ће мислити да је искрена тек када документ о преговорима буде "у зеленом, евентуално нешто у жутом", али не што се тиче медија, притисака на бираче и злоупотреба јавних финансија. То су питања која се морају решити.

"Има и времена и простора да се покаже та примена. По самом закону, избори могу да се организују крајем марта, али закон допушта и мало дужи рок, тако да је 3. мај последњи рок када се могу организовати парламентарни избори", објашњава Антонијевић.

Он оцењује да има одређених помака у побољшању медијске сцене.

"Има одређених гостовања људи из опозиције, али то није никако довољно. Мора да се уђе дубље у проблематику, да постоји заступљеност свих политичких странака. Да се на основу јачине странака прави одређена уређивачка политика. Ми још увек немамо дијалог са РТС-ом иако је он предвиђен у једној од тачака о којој смо се договорили на ФПН-у. Разговарамо са директором, као и са главним и одговорним уредником о начину на који ће се организовати овај дијалог", напомиње Антонијевић.

На примедбу да се на РТС-у већ девет дана не може начи ништа о афери "Крушик"и помињања атентата на председника Вучића испред те медијске куће, Антонијевић понавља да су то теме о којима ће се разговарати на предстојећој рунди дијалога власти и опозиције.

Антонијевић не верује да се избори могу одложити на неколико месеци, као што то предлажу неке опозиционе партије, јер не постоје законски услови за то.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси