Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији у раљама државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 08. 2011.

Извор: Вечерње новости

Медији у раљама државе

Предраг Марковић, министар културе и информисања о стању у српском новинарству, медијској стратегији, заштити споменика на КиМ



Коначан текст Медијске стратегије требало би да буде готов до септембра, када ће Министарство културе да га предложи Влади Србије на усвајање.

Неки делови, по свему судећи, биће знатно другачији од нацрта, у чијем писању су учествовали и представници новинских удружења и представници медија.

Како у интервјуу за ”Новости” каже министар културе и информисања Предраг Марковић, усвајање Стратегије је само први корак сређивања стања у српским медијима, након којег следи тежи - доношење закона који произилазе из овог документа. Неки треба да буду донети у року од шест месеци, неки у наредне четири године.

На питање у којој је тренутној фази израда медијске стратегије, Марковић одговара:

- Стручњаци које су предложила новинарска и медијска удружења су према уговору завршили радни текст у дан. Продужили смо јавну расправу до 15. јула, све примедбе и снимци јавних расправа по градовима Србије су на сајту Министарства, и сада их Сектор за информисање разматра и пореди са европским и регионалним искуствима. Али и са степеном достигнутих права и одрживошћу.

На које делове Нацрта медијске стратегије је стигло највише примед
би?

- Као што сви могу видети на сајту, највећи број примедби се односи на жељу да се очува или монопол или бар нека врста државног управљања електронским медијима на локалу. Лично, разумем све аргументе који почивају на бризи за очување идентитета и посебности. Али власништво није једина гаранција за то.

Хоће ли Министарство уважити пристигле замерке и захтеве и на који начин ће се мењати предлози законских решења?


- Закони се мењају по јасној процедури. Зато ћемо, пре него што Влада усвоји Стратегију, организовати јавно слушање у Народној скупштини, иако процедура усвајања ове стратегије то не предвиђа.

Да ли ће се уважити примедбе СВМ на делове Нацрта који предвиђа да локалне самоуправе и национални савети националних мањина не могу да оснивају медије?


- Поштујемо, али не издвајамо примедбе по ауторима. Као што ни текст Нацрта запослени у сектору информисања не сматрају ”Светим писмом”, како је јавно рекла државни секретар за информисање.

На који начин ће се обезбедити да власништво у медијима буде јасно дефинисано и видљиво?


- Прецизним законом и ригорозним казнама.

Постоји ли политичка воља да се држава повуче из власништва у свим медијима?

- Таква воља очито не постоји на различитим нивоима и са различитим мотивима. Али политичка воља је нешто што се ствара. Чак и аргументима.

Након усвајања Стратегије, који све закони о медијима треба да буду усвојени?


- То су, пре свега, закони који ће регулисати област електронских медија, делатност јавних сервиса и рада кабловских оператера. Али морам да нагласим да су упоредо неопходне измене читавог низа закона. Од Закона о оглашавању до Кривичног законика и Закона о кривичном поступку.

Који је рок за завршетак ових послова?


- Предвиђени рокови вероватно неће бити дужи од 18 месеци, јер је неопходно узети у обзир изборни циклус, у коме Народна скупштина неће обављати редовну законодавну активност.

Хоће ли бити мењан и Закон о информисању донет за време Брадића и који је оспораван као недемократски пропис који уводи цензуру?


- Наравно да ће бити мењан и Закон о информисању. То је предуслов. Коначно, то је један од закона чија су ме решења забринула док сам четири године био изван јавног живота.

Како Ви оцењујете тренутно стање у српским медијима?

- Одсуство професионалности и мањак професионалне конкуренције су видљиви на сваком кораку. Присутна је и аутоцензура, што је само видљиви облик чињенице да медији нису толико у раљама државе колико у раљама рекламних агенција. Стратегија ће зато предвидети и читав низ активности којима ће држава помоћи медијима и олакшати њихово пословање.

Које пројекте из области културе је Министарство завршило од када сте ви министар?


- Неозбиљни људи стално нешто покрећу и не завршавају. Или прецењују себе или потцењују памћење грађана. Показали смо у извештају после три месеца рада, 14. јуна, шта смо све завршили што се почињало претходних година. Биће ми задовољство да грађанима покажемо и 14. септембра шта смо у ова три месеца и почели и завршили. И објекте, и законе и програме. У оквиру затеченог буџета. Вероватно имамо мало среће.

Антрфиле : Не гледам пропагандне филмове

Да ли сте у међувремену одгледали француски филм ”У кавезу”, који Албанце представља као жртве трговине органима, а Србе као кривце, и да ли ће и на који начин Министарство културе и Влада реаговати на то?


- Не гледам пропагандне филмове, нити их популаризујем пиратеријом.

Штитимо српске манастире

Шта конкретно Министарство и Влада могу да ураде како би осујетили покушаје у Унеску да се српски православни манастири преведу у косовску културну баштину?


- Управо су наши стручњаци из Завода за заштиту споменика, са Националном комисијом за сарадњу са Унеском, успевали да спрече такве покушаје.

Шта ће у наредном периоду бити рађено на рестаурацији и заштити наших споменика културе на Косову?


- Предвиђени радови су у току. Што из нашег буџета, што из донације Руске Федерације. Као и сви радови на Хиландару.

Д. Милинковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси