Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко је све обећао расветљавање убиства Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 08. 2011.

Извор: Политика

Ко је све обећао расветљавање убиства Славка Ћурувије

Од 2001. године политичари и представници МУП-а и правосуђа уверавају јавност да ће се „ускоро решити” ликвидација београдског новинара и издавача



Случај убиства новинара Славка Ћурувије више од десет година приоритет је српске полиције и правосуђа.

Прекјучерашња изјава специјалног тужиоца Миљка Радисављевића, да ће се „ускоро расветлити убиство” само је подсетила на многобројна обећања представника власти од 5. октобра 2000. до данас.

Малтене, нема политичара, тужиоца, полицајца који није обећао откривање убица, уз обавезну одредницу „ускоро”. Од 2001. године политичари, као и представници МУП-а и тужилаштва обећавају да ће тај злочин решити и да су „начињени помаци” у истрази.

Сваке године, 11. априла, на годишњицу овог злочина политичари уверавају јавност да се на случају интензивно ради и да се „убице морају суочити са правдом”.

Обећања су се низала, али одговора на питање ко је на Ускрс 1999. године убио Славка Ћурувију – нема.

У марту 2001. године, тадашњи заменик окружног тужиоца у Београду Синиша Симић изјавио је: „Учињен је велики помак, али још немамо убице нити наручиоце”.

Генерал Радован Кнежевић, тада начелник Управе за борбу против организованог криминала МУП-а Србије рекао је исте године у октобру: „Полиција неће стати док не реши овај случај”.

У јеку акције „Сабља”, тадашњи министар правде, покојни Владан Батић изјавио је: „У наредних неколико дана биће расветљено убиство новинара Славка Ћурувије”.

Бивши министар полиције Душан Михајловић рекао је тих дана да ће бити покренуто пет великих судских поступака, међу којима и онај за убиство Ћурувије”.

У новембру, Михајловић је био још прецизнији када је саопштио да полиција „тачно зна ко су убице Ћурувије, али да тужилац не може да поднесе кривичну пријаву само на основу полицијских сазнања”.

Најконкретније до тада било је саопштење тадашњег Специјалног тужилаштва и УБПОК-а, у децембру 2003. године у којем је речено да су убице Славка Ћурувије идентификоване, да их је препознао непосредни очевидац, али да се у циљу истраге њихова имена још не могу објавити, као и нова изјава Душана Михајловића: „Полиција зна ко је убио Ћурувију.”

У априлу 2004. године, Мирослав Милошевић, тада начелник Ресора јавне безбедности МУП-а Србије изјављује да полиција нема валидних доказа против особа осумњичених за ово убиство, али да ће ипак повући одређене потезе.

Годину дана касније, Драган Јочић, нови министар полиције каже: „Не тврдим да ћу да расветлим тај случај, али сигурно нећу измислити неко име и повезати убиство Ћурувије са неком групом, а да за то немам доказе. Из претходне власти је било покушаја да се истрага стопира, па су објављивани наводно неки подаци, али ништа није конкретно урађено. Овој Влади Србије расветљавање убиства Ћурувије један је од најважнијих задатака”.

Томо Зорић, бивши портпарол Специјалног тужилаштва изјављује крајем 2005. године: „Постигнут је напредак на расветљавању починилаца убиства и прикупљања доказа. Јавност ће о свим детаљима истраге убиства Ћурувије бити благовремено упозната када се за то стекну законски услови”. Идентичну изјаву, Зорић понавља и у априлу наредне године.

У то време, председник Србије Борис Тадић рекао је да је незадовољан због тога што су убице новинара Славка Ћурувије и после седам година на слободи.

У јесен 2006. године Слободан Радовановић, тадашњи специјални тужилац обећава: „Питање је дана када ће грађани Србије чути ко је и зашто наредио тај злочин, ко је пуцао, а ко чувао стражу, ко је пружао логистичку подршку и зашто ликвидација Ћурувије није могла да буде решена више од седам година”. Портпарол Зорић, после неколико месеци, додаје: „Обећање које смо дали грађанима Србије сигурно ћемо испунити до краја јесени. Није у реду да лицитирате са данима”.

Крајем 2006. године, Радовановић је изјавио да је отворена истрага против великог броја особа за убиство Ћурувије, да је реч о „политичком убиству”, и да је предложио спровођење истражних радњи. Он је још једном најавио да ће у року од неколико месеци процесуирати случај, или ће јавно саопштити због чега је немогуће извести пред суд одговорне за овај злочин.

У фебруару 2008. године, нови специјални тужилац Миљко Радисављевић саопштава да би предузимање нових истражних радњи „могло донети озбиљније помаке у истрази”. У априлу исте године, председник Тадић, поводом деветогодишњице злочина, захтева да се истраже и реше сви случајеви нерасветљених убистава, напада и претњи новинарима.

Поводом десетогодишњице убиства, Слободан Хомен, државни секретар у Министарству правде апелује на Републичко тужилаштво и МУП да се „што пре заврши преткривични поступак, јер је случај тренутно у тој фази”.

Министар полиције Ивица Дачић изјавио је у априлу 2010. године да ће предузети све што је у његовој моћи да се убиство Славка Ћурувије реши. „Без обзира на то што сам ја, односно моја странка, био део власти у том периоду, одговараће ко год да је починио или наложио та убиства”, обећао је Дачић.

Специјални тужилац Радисављевић изјављује тих дана да је постигнут одређени помак у преткривичном поступку за убиство Ћурувије и да је обезбеђен велики број доказа, али да то још није довољно за покретање истраге.

У мају, Радисављевић потврђује да искази ухапшених припадника „земунског клана” Сретка Калинића и Милоша Симовића могу да допринесу расветљавању политичке позадине убиства премијера Зорана Ђинђића, као и убиства Славка Ћурувије.

У августу 2010. године, министарка правде Снежана Маловић каже да је уверена да ће српски органи гоњења скинути вео тајне са убистава Славка Ћурувије и Милана Пантића и да држава више не сме да допусти да новинари због јавно израженог критичког става према негативним друштвеним појавама буду мета криминалних кругова.

Прошлог јуна, Радисављевић поред осталог каже: „Формално, истрага још није покренута јер нису откривени починиоци. Сигуран сам да ово убиство неће остати нерешено и да ћемо бити у прилици да починиоце изведемо пред суд”.

Доротеа Чарнић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси