Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Предизборна реторика или залагање за истину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 08. 2011.

Извор: Данас

Предизборна реторика или залагање за истину

Неповерење у изјаву тужиоца за организовани криминал да ће убиство новинара Славка Ћурувије бити ускоро разрешено

Изјава тужиоца за организовани криминал Миљка Радисављевића да ће се ускоро расветлити убиство новинара и власника листова „Дневни телеграф“ и „Европљанин“ Славка Ћурувије, Ћурувијину породицу, сараднике и председнике новинских удружења, како кажу, само је подсетила на многобројна досадашња обећања представника власти од петог октобра па све до данас.

Наиме, Радисављевић је пре пар дана рекао да нема никакве дилеме, нити сумње да ће случај Ћурувија бити решен и да постоје и конкретни разлози због којих може да изнесе такве тврдње.

Он није желео да помиње рокове, јер се то, према његовим речима, до сада показало контрапродуктивно, али је нагласио да је с разлогом оптимиста и да је сигуран да је тужилаштво сада на правом трагу.

Међутим, Јово Ћурувија, брат убијеног новинара, тврди да се Радисављевић, као и многи пре њега, Славка Ћурувије сете само пред изборе.

- И ова изјава, као и многе које сам слушао и читао од 11. априла 1999. године када је Славко масакриран у пасажу Светогорске 35 служе као предизборна манипулација. Да је ово озбиљна држава Миљку Радисављевићу би био дат рок од шест месеци да разреши убиство за које се зна да га је држава организовала, напомиње Ћурувија за Данас.

Према његовим речима, државни службеници су убицама Славка Ћурувије саопштили његово кретање и на тај начин сервисирали његово убиство.

- Миљко Радисављевић то добро зна, али и поред тих сазнања нико од саучесника и „сервисера“ није осуђен. Радисављевић би по мом мишљењу требао да буде смењен и на његово место доведен тужилац који има довољно храбрости да похапси убице и њихове помагаче. Овако нам остаје празна прича и празна изјава све до неких следећих избора, наглашава Ћурувија.

Наш саговорник изражава уверење да припадници тајних служби и даље крију убице Славка Ћурувије.

- То раде веома успешно од тренутка Славковог убиства и то је још један доказ да тајне службе нису под контролом демократских власти. Тек када Славкове убице и њихови помагачи буду изведени пред суд то ће бити доказ да је наша земља закорачила у демократију. Европа, новинари и јавност то траже већ 12 година и како видимо власт све те захтеве игнорише повремено пуштајући изјаве попут ове коју је дао Миљко Радисављевић, закључује Ћурувија.

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, каже за наш лист да је убиство Славка Ћурувије могло да буде решено још 2000. и 2001. године.

- Нема сумње да је могуће расветлити убиство Славка Ћурувије, али сам крајње неповерљива према изјавама тужиоца Миљка Радисављевића, јер се са таквим изјавама у јавност најчешће излази пред изборе, указује Смајловићева.

Према њеним речима, уколико се убиство Славка Ћурувије и расветли и спомену се сва она имена која се годинама већ спомињу, поставља се питање шта се чекало до сада.

- Истраге које су вођене су скандалозне и невероватно је колико су тужилаштво и полиција мали значај придавали свему томе. Чак и када се реши убиство Славка Ћурувије, полиција и тужилаштво ће нам дуговати још много питања, а пре свега одговор како се водила истрага и зашто је трајала 12 година, наглашава Смајловићева.

Сличног мишљења је и председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић. Он за Данас истиче да уз дужно поштовање за оно што је Миљко Радисављевић до сада урадио изражава резерву према последњој његовој изјави.

- До сада смо се наслушали разноразних изјава везаних за убиство Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић. Верујем да овога пута Миљко Радисављевић има аргументе када најављује расветљавање Ћурувијиног убиства, али мислим да је прошло много времена и да је истрага превише опструисана што додатно отежава пут до убица и што је важније, до налогодаваца, указује Обрадовић.

Он додаје да се део државног апарата, пре свега када се ради о тајним службама, и даље свим силама труди да Ћурувијине убице не буду откривене.

Према његовим речима, од 2000. године није учињена суштинска реформа служби безбедности, а људи који су у време режима Слободана Милошевића били на водећим позицијама у службама државне безбедности и даље се тамо налазе.

Антрфиле : Многи нису рекли све што знају

Божо Прелевић, некадашњи коминистар полиције, каже за Данас да у случају убиства Славка Ћурувије постоји много људи који нису рекли све што знају.

„Иако сам формирао прву групу која је требала да открије починиоце убиства, они који су организовали убиство били су јачи и успели су да угасе ту групу. Зарад успешне истраге тужилац би требао да саслуша још много људи, па чак и да ако треба појединима да статус сведока сарадника.

Раде Марковић који је у затвору сигурно зна одговор на то ко су налогодавци и Славкове убице. Поред њега ту су и некадашњи начелник Центра Ресора државне безбедности и радник Центра Ресора државне безбедности Милан Радоњић и Милорад Брацановић“, истиче Прелевић.

М. Д. Миликић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси