Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дража Петровић: Да нисмо објавили Кораксову карикатуру, пристали бисмо да нам државни врх уређује новине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2019.

Аутор: Зоран Стрика Извор: Цензоловка

Дража Петровић: Да нисмо објавили Кораксову карикатуру, пристали бисмо да нам државни врх уређује новине

Представници власти, причом о томе да новинари цртају мету Александру Вучићу, у ствари, праве мете од самих новинара, што може да буде опасно, каже главни уредник листа Данас Драгољуб Дража Петровић. О реакцијама власти на насловницу Данаса са Кораксовом карикатуром, он каже да само злонамерни људи нису желели да је разумеју

Поред свих проблема који постоје у Србији, главна тема крајем прошле недеље биле су две насловне стране новина – НИН-ова са фотографијом Вучића и снајпера упереног ка њему, која је одлуком издавача експресно скинута, те насловница листа Данас са карикатуром Предрага Кораксића Коракса, којом се показује реакција државног врха на потез уредништва НИН-а. Као и у случају НИН-а, Данас је био мета напада током викенда због насловне стране. Представници власти и њихови аналитичари отишли су толико далеко да су новинаре и уреднике називали монструмима, а оптуживали су их и да призивају смрт председника.

Бура због насловних страна НИН-а и листа Данас имала је три налета. Први је био када је НИН у среду објавио насловницу издања које ће бити објављено наредног дана, а на којој су искористили фотографију из Тањуговог сервиса како би аферу „Крушик“ илустровали сликом на којој се налази оружје и председник државе Александар Вучић. Представници власти реаговали су веома брзо, друштвене мреже су се усијале, а тачка топљења пред притиском чланова владајуће странке и коалиционих партнера догодила се код издавача НИН-а – компаније Рингиер Аxел Спрингер.

Издавач је одлучио да је фотографија на којој се председник налази на нишану снајпера непримерена у земљи у којој је не тако давно убијен премијер и то је изазвало други талас реакција због једне насловне стране. Једни су бранили тај потез, други су указивали на то да се ради о класичном примеру цензурисања медија.

Нови талас је запљуснуо јавност у петак увече када је Данас објавио насловницу свог викенд издања, на којој се нашла Кораксова карикатура са Вучићем и снајпером у главним улогама. Овог пута Вучић је на својим грудима носио и показивао мету, чиме се Коракс још једном провокативно и с великом дозом ироније осврнуо на читаву хистерију која се створила због насловне стране новина.

Био је то, међутим, нови повод за напад на новинаре.

Главни уредник листа Данас Драгољуб Дража Петровић за Цензоловку каже да је власт, стварајући афере око насловних страна НИН-а и Данаса, у ствари само желела да председника Вучића прикаже као жртву и да га по сваку цену упореди са убијеним премијером Зораном Ђинђићем.

„То је само по себи једна опасна иронија, зато што је управо Вучић био припадник оне странке која је најављивала убиство Ђинђића, с обзиром на то да је Томислав Николић пред убиство Ђинђића говорио како је и ‘Тито пред смрт имао проблема са ногом’. После тога су радикали на неки начин и ликовали над убиством премијера. Сада они желе да од Вучића направе Ђинђића и да исконструишу то да њега неко од нас, а мислим на уреднике и новинаре НИН-а и Данаса, жели да убије, што је тотална глупост, јер никад тако нешто не би нормалним људима пало на памет.

Међутим, то је наставак оних конструкција о атентатима на Вучића. Могао би да се направи читав један сајам разних ‘покушаја атентата’ на Вучића, које је власт тако представљала. Имали смо случај Јајинци, када је пронађено оружје близу председникове куће, па се испоставило да од те приче нема ништа, Вучићев долазак у емисију ‘Упитник’ приказан је као покушај атентата, имали смо покушај државног удара који је трајао два дана, додуше – само на Пинку. Стално одржавају тензију како би приказали да неко наводно жели да дође главе председнику, што наравно нико нормалан не жели.“

Свако добронамеран је схватио поруку карикатуре

Цензоловка: Није први пут да представници власти реагују на Кораксову карикатуру. Јесте ли и сада очекивали овако снажну реакцију?

Дража Петровић: Неколико пута до сада су реаговали на Кораксове карикатуре у нашем листу. Најпре је то било када је Вучић, после афере Савамала, приказан као стриптизета која са себе скида фантомке, а Коракс је ту желео да прикаже како Вучић скида одговорност са себе и својих сарадника. Онда је чувена карикатура где су Гебелс и Хитлер приказани наводно као Вучић, што је такође било једно слободно тумачење. И тада се дигла велика фрка, јер је речено да смо хтели да прикажемо Вучића као Хитлера.

Ми смо овог пута очекивали да ће бити реакције, али не овако из свих оружја, односно реаговала је тешка артиљерија СНС-а и њихових коалиционих партнера и то исто вече када се карикатура појавила. Ми смо чак размишљали да ли ту карикатуру уопште треба ставити на насловну страну, јер може доћи до такве реакције, али да нисмо то урадили, ми бисмо прихватили да нам државни врх Србије уређује новине, а то не желимо. Не желимо ту врсту аутоцензуре коју они желе да створе оваквим реакцијама.

Ако ви у себи имате дилему да ли да објавите карикатуру, која је жанр у којем се увек претерује и која метафорички приказује неке ствари у друштву, онда подлежете аутоцензури коју власт ствара тиме што ће вас линчовати данима. Ми смо ипак одлучили да поступимо професионално и да не размишљамо шта ће бити последица тога и реакција је била много жешћа него што смо очекивали.

Порука ове карикатуре је јасна, она је алузија на насловну страну НИН-а и ту аферу, јер Вучић сам од себе прави жртву и на карикатури се види како се Вучић намешта испред снајпера и сам себи црта мету. То је порука карикатуре, свако добронамеран је то схватио, а свако злонамеран није.

Цензоловка: За саму насловницу НИН-а било је разних реакција – од тога да је одлична па до оштрих критика. Ви сте већ истакли да вам је она феноменална. Због чега то мислите?

Петровић: Ако желите да нешто прикажете банално, ви ћете то тако и приказати, ако желите да нешто прикажете метафорично, онда ћете то урадити као што је урадила редакција НИН-а. Ако нисте злонамерни, онда вам је јасна порука коју та насловна страна има. Дакле, реч је о афери о трговини оружјем, имамо опозицију која циља на Вучића, та афера „Крушик“ је уздрмала Вучића.

Узгред, фотографија је снимљена приликом Вучићевог обиласка сајма наоружања и он стоји испред неког снајпера. Он је на том сајму пошао поред, рецимо, 50 различитих комада оружја. Могло би се рећи да је, према томе како су то представили власт и режимске новине, он то све једва преживео.

Смешно је да једну чисту метафору какву смо имали на насловној страни НИН-а приказујете као покушај убиства председника, а пре тога сте имали гомилу насловних страна таблоида на којима смо могли да видимо Вучића са омчом око врата, али то је наравно други контекст, јер су они желели да прикажу како неко покушава да убије Вучића.

Мислим да је ствар интелигенције схватати насловне стране добрих новина. Ко нема интелигенцију – или се прави да је нема – он онда од тога прави аферу.ЗАБРАЊЕНА РЕЧ 'ГИМ'

Цензоловка: Чини ли вам се да је читава прича о насловним странама послужила само као још један повод да се пажња јавности скрене са афере о трговини оружјем, која је заправо била инспирација НИН-у и листу Данас?

Петровић: Јасно је да је афера „Крушик“ веома болна и незгодна за власт. Видимо да су они, укључујући и председника Вучића којег је тешко збунити, тотално збуњени целом том причом, јер је она прилично јак доказ да ту постоје неке везе између власти и трговаца оружјем. Њихова премиса, на којој они заснивају власт, јесте да су они невероватно поштени за разлику од оних лопова који су били пре њих на власти.

Цензоловка: Добили сте претњу тужбом уколико наставите да пратите аферу „Крушик“, односно да пишете о ГИМ-у, који је један од актера читаве приче.

Петровић: По први пут у каријери доживљавам то да нека адвокатска канцеларија у име неке фирме упозорава медиј, наводећи гомилу неких законских и подзаконских аката, како убудуће не би смео да пише о афери „Крушик“, односно о ГИМ-у, који је главна звезда те афере. По том допису, који је јако тешко растумачити ако нисте правник, али ја сам га овако новинарски растумачио, ми убудуће реч „гим“ можемо да помињемо у новинама само ако пишемо о Светском првенству у ритмичкој гимнастици, али у другим случајевима не смемо да помињемо „гим“, јер испада да радимо против сигурности и безбедности државе или откривамо пословне тајне једне компаније.

Било би једноставније да су они ангажовали једног портпарола ГИМ-а који би сваког дана одговарао на оно што се у јавност износи и да таква комуникација са новинарима објасни јавности да ли је ГИМ ту умешан или не, уместо што ангажују адвокатске канцеларије да пишу медијима. Овако, они не одговарају на наша питања, а желе да о томе уопште не пишемо.

Цензоловка: Каква се порука шаље грађанима када особа која укаже на коруптивне радње у јавном сектору буде затворена иза решетака, као што је случај са Александром Обрадовићем?

Петровић: То је јасна порука другим људима који би једног дана такође могли да постану узбуњивачи, или да открију афере у неким другим државним фирмама, да може да им се деси ово што се дешава Александру Обрадовићу. То је јасно застрашивање сваког ко би помислио да крене у било какву донкихотовску борбу да докаже корупцију или криминал у својој фирми.

Они нама цртају мете

Цензоловка: Огроман број чланова Српске напредне странке реаговао је на Кораксову карикатуру, а на крају је дошло дотле да сте називани монструмима или да вас поново доводе у везу са Драганом Ђиласом. Имају ли новинари и новинарке листа Данас проблема када се пред саговорницима представе и кажу за који медиј раде?

Петровић: Ту је ствар јасна. Нама 99,9 одсто припадника владајуће коалиције не даје изјаве. Када их зовемо, они се не јављају, не одговарају на поруке, тако да мислим да је то једна директива да се бојкотује Данас, као што се бојкотује Н1.

Постоји тек неколико чланова владајуће странке који желе да комуницирају са нама, али ми и то схватамо као неку врсту одређивања медију кога може да добије, а кога не. Ако желимо да имамо изјаву председника Вучића, нећемо да нам о томе шта може да каже Вучић одговара Владимир Ђукановић, него хоћемо председника Вучића. Ја мислим да би у једној нормалној земљи сваки председник листу са традицијом какву има Данас давао изјаве.

Ипак, они желе да стално праве некакву параноју у јавности како њих неко прогони, како неко ради за Ђиласа, а, верујте, Ђилас има утицаја на уређивачку политику листа Данас колико и Вучић – никаквог. Интересантно је да се многи опозициони лидери врло често љуте на Данас зато што нас доживљавају као своје новине, али то је тако јер ми једини у овој земљи објављујемо и њихове ставове, па желе да нас присвоје, док ови на власти желе да прикажу како ми подржавамо само опозицију јер пуштамо и њихове ставове. Ми смо у једној незгодној ситуацији, јер нас не воли много ни опозиција, а власт уопште.

Цензоловка: Странка Драгана Ђиласа издала је саопштење у којем је речено да је његов живот у опасности, јер се он означава као особа која стоји иза насловних страна објављених у НИН-у и Данасу. Ви одговарате за све што се објави у листу Данас – осећате ли се онда угрожено због реакција на насловну страну?

Петровић: Они, тврдећи да ми некоме цртамо мету, конкретно председнику Вучићу, и тиме што Коракса, Милана Ћулибрка, па и мене на крају, означавају као креаторе тог мрачног плана да се ликвидира председник, раде управо оно за шта тврде да им ми радимо. Они нама цртају мете, без обзира на то колико та флоскула „цртања мета“ јесте изанђала, али њихово чланство и симпатизери, па и људи који гледају режимске телевизије или читају режимске новине, они мисле да смо ми неки завереници који желе да ликвидирају њиховог вођу и човека који нас је довео у златно доба и води нас даље у светлу будућност.

То просто значи да неки човек који је необавештен, а информише се из њихових медија, може сваког од нас да пресретне на улици и да покуша да уради шта год му падне на памет мислећи да је то херојско дело, јер, забога, он спречава атентат на председника. И новинарима листа Данас и новинарима НИН-а се цртају мету причом како они некоме то чине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси