Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  КСАМ против Закона о јавном емитовању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 08. 2011.

Извор: Радио КИМ

КСАМ против Закона о јавном емитовању

Косовска стратешко-акциона мрежа (КСАМ) која окупља српске НВО са Косова упозорава на грубо кршење међународних и локалних закона о праву на доступност јавног добра грађанима и заједницама на Косову.

У саопштењу које је достављено Радију КИМ наводи се да према истраживањима која су доступна јавности из 2009. године, а које је реализовао УНДП, јасно је да српска заједница не прихвата РТК (Радио телевизија Косово) као поуздан извор информисања и већином одбацује могућност да би у будућности, обзиром на досадашњу улогу, РТК канал на српском језику уживао поверење грађана.

Такође мишљење цивилног сектора је изричито јасно и без икакве дилеме упућује на то да уређивачка политика, управни одбор, као и седиште телевизије мора бити одвојено и независно од РТК.

Јавни медијски сервис, етар и фреквенције су јавно добро грађана и заједница на Косову, који су српској заједници ускраћени већ десет година, јер целу територију Косова не покрива ни један ТВ и радио сигнал.

Међутим, уласком новог Нацрта закона о јавном емитовању у процедуру Скупштине Косова постоји велика могућност да се досадашња дискриминаторска пракса не исправи. Самим тим, српска заједница и поједници ће се потпуно искључити из права на јавно добро и јавни сервис и поред тога што се налази у Ахтисаријевим планом и загарантован је Уставом Косова ( члан 59. Став 11 ).

Сматрамо да је искључивање грађана и српске заједнице из права на јавно добро, дискриминација која крши све норме и европске стандарде. Зато тражимо да се уваже сви досадашњи резултати истраживања засновани на репрезантативном узорку и да се Нацрт закона о јавном емитовању повуче из скупштинске процедуре.

Уколико се овај Нацрт закона не повуче из процедуре и не промени Косовска акциона мрежа ће, као што је на Годишњој скупштини и најављено, покренути широку акцију за обарање и бојкот овог закона.

Предлажемо да се оформи нова радна група која ће, заједно са међународним експертима, написати нови закон који уважава права заједница и грађана и који поштује и исправља деценијски проблем искључивања српске заједнице из јавног добра.

КСАМ позива представнике српских политичких партија, који учествују у раду Скупштине Косова да искористе свој утицај и присуство и спрече доношење закона који је штетан за српски народ.

Комплетан текст саопштења на српском језику можете преузети ОВДЕ, а на енглеском језику ОВДЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси