Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  In Memoriam Петар Јанковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 08. 2011.

Извор: Политика

In Memoriam Петар Јанковић

Човек је умро, и ту нема шта да се дода или одузме, осим да се нешто напише и читаоци, можда, сазнају нешто што нису знали о Зајечарцу и Нишлији Петру Јанковићу, уреднику у „Политици” седамдесетих и осамдесетих.

Петар Јанковић је престао да живи у родном граду Зајечару, у понедељак, 15. августа 2011.

Његова биографија је – као, уосталом, већина биографија новинара по срцу и души – врло кратка. Био је новинар. Ето, и ту баш као и код смрти нема шта да се дода или одузме. Није био учесник многобројних радних акција, никад није био на такозваним функцијама, није седео у кафанама са политичарима, није ишао лети на море, није носио кравату, а од имовине је имао плату, касније пензију, и „фићу” зајечарске регистрације.

Цео његов живот текао је у новинској редакцији. Најпре у дописништву „Политике” у Нишу, потом, од почетка седамдесетих, у Македонској 29, у Београду. Уредник недељног броја, шеф деска, уредник унутрашње рубрике, саветник, пензија.

Петар Јанковић, занимљив лик: не може се рећи, као што се у оваквим приликама по инерцији каже да је „својим текстовима оставио неизбрисив траг у српском новинарству”. Није. Његова новинарска тајна била је у нечему другом. Био је рођени уредник.

Био је мајстор да у туђим текстовима – поготово текстовима младих новинара – препозна таленат и будућност, или да посаветује аутора да промени посао. Нема података да је икад погрешио у процени. Говорио је: „Ја не умем то да напишем, али знам да ти умеш, и знам како можеш.”

Многи од тих новинара који су прве редакцијске дане проводили уз Петра Јанковића, данас су високо котирани у српском журнализму. У српском „Политикином” журнализму. Није свеједно.

Био је, дакле, рођени уредник, и био је рођени шармер. Не памти се да је иједну професионалну и сваку другу реченицу, изговорио без духа и вица. Кад се радни дан у Македонској 29 приближавао крају, млади новинари су се окупљали на петом спрату, на кафу и пиће, код Пере. То је била нека врста доживљаја.

И тако, отишао је тај занимљиви човек, новинар по души, интелектуалац по знању и елоквенцији, мађионичар по шарму, Зајечарац по карактеру – Петар Јанковић.

Мирослав Ћосић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси