Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слободно српски са Рикардом Гутиерезом (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2019.

Извор: Слободно српски

Слободно српски са Рикардом Гутиерезом (ВИДЕО)

У 365. емисији Слободно српски гостовао је генерални секретар Европске федерације новинара Рикардо Гутиерез. У интервјуу Будимиру Ничићу он је рекао да се данас суочавамо са глобалном угроженошћу слободе медија.

“Од априла 2015.  године, ми смо пријавили, у Европи, у 47 земаља чланица Савета Европе 642 прекршаја према слободи медија. Ту се подразумевају напади, укључујући и 26 убистава новинара".

Турска је према речима Гутиереза земља где је најгора ситуација кад је у питању слобода медија и безбедност новинара.

“У свакој земљи у Европи, појединачно запажамо тај тренд. Наравно не на истом нивоу од земље до земље. У Турској, имамо више од 150 новинара у затвору. То није случај у Француској, али у Француској се током последњих неколико месеци десило много напада на новинаре које спроводи полиција, против новинара који носе жуте прслуке, тако да се суочавамо са глобалним угрожавањем слободе медија, у свакој земљи појединачно”.

Гутиерез је казао да у Европи постоји 38 нерасветљених случајева убистава и нестанка новинара, од којих је 13 случајева у земљама Европске Уније.

“Ако гледамо на некажњавање за убиства, Косово је најгоре са 15 или 17, у зависности од тога како рачунате случајеве. Затим, Украјина седам случајева, Русија шест, Турска четири случаја за која није изречена казна, Азербејџан два случаја, а затим један број земаља са само по једним случајем, као што је Малта итд. То је дакле у погледу неизрицања казни, али знате, један значајан случај о коме можда није извештавано на прецизан начин, а што је глобални тренд,  односи се на самоцензуру. Ми смо спровели једно истраживање заједно са Саветом Европе, односно којим је координисао Савет Европе, где смо интервјуисали хиљаду новинара широм Европе, у 47 земаља чланица Савета Европе. Трећина њих је изјавила да они имају самоцензуру, они не извештавају о причи у целости, него по одређеним нивоима, они не крију ствари, него ублажавају причу”.

У потрази за несталим колегама, новинарска удружења треба да врше притисак на власт.

Коментаришући одлуку Скупштине Европске федерације новинара која је усвојила једногласно Резолуцију о истрагама убистава новинара на Косову коју су поднели Удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Србије, Синдикат новинара Србије  и Удружење новинара Косова, којом се, између осталог, тражи и ефикасна истрага случајева убијених и несталих новинара, Гуитерез је рекао да су тај документ  послали шефу мисије ЕУЛЕКС-а, шефу УНМИК-а, председнику Специјализованих већа, Специјалном тужиоцу, заштитнику грађана при Специјализованим већима, председнику Србије господину Вучићу, председнику Косова и бројним амбасадорима.

“Неки од њих нису уопште одговорили, није било никакве реакције од стране председника Србије и председника Косова, није било реакције од стране амбасадора и рекао бих рекао да државе и владе нису реаговале на наше писмо. Добили смо одговоре од неких, добили смо реаговање од стране ОЕБС-а. Представник за слободу медија при ОЕБС-у господин Арлем  Дезир  је на неки начин подржао наш позив у смислу начина третирања, дајући нам јавну подршку да наставимо и јавно је поздравио нашу Резолуцију, што је јако битно, јер је то особа на високом нивоу ОЕБС-а, и зато је то важно. Затим, добили смо одговор од ЕУЛЕКС-а на један формалан начин, о томе какав мандат имају и како је њихов мандат промењен…На неки начин они су нам рекли да не могу да учине ништа у вези са нашим случајевима, у погледу њихових приоритета и да мандат који имају им не пружа могућности да учине нешто више”, рекао је генерални секретар Европске федерације новинара и посаветовао новинаре да наставе са вршењем притисака на власт с тим у вези.

Гутиерез је 04. и 05. децембра  ове године учествовао на Конференцији о убијеним и несталим новинарима која је одржана у Грачаници и Приштини.

“Ја сам рекао током конференција које смо имали овде на Косову, да сам веома поносан на активности које спроводе чланови наших удружења у обе земље. Знате, и асоцијације новинара на Косову и асоцијације и трговинска удружења у Србији, су успели да удруже своје снаге и да остваре сарадњу. Јер то није етничко питање, то није национално питање, то је новинарско питање, новинари би требали да буду заштићени и смо доказали и показали да новинарске организације из обе земље су способне да се заједнички боре, како би дошли до истине. Мислим да је то један одличан пример и за политичаре. Затражио сам да они следе пример новинарских организација. Ми смо били способни да то урадимо, ми смо били способни да остваримо то да упутимо заједнички захтев, тако да, молим вас, ја сам затражио од политичара да уложе крајње напоре да спроведу активности у погледу ових истрага. Знамо да постоје одређени трагови, да постоје неки елементи, које би могли да помогну у овим истрагама у обе земље, тако да нам је сада потребно да они сарађују на ефикасан и конкретан начин, а не само на речима. Наравно, постоји одређено изјашњавање у погледу нормализације између две земље, али, у стварности, ми немамо реалну, стварну сарадњу на терену”, рекао је Рикардо Гутиерез гостујући у Слободно српски.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси