Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Годину дана од паљења куће новинару у Гроцкој: Претње тужиоцу, неиспитани наводи које је открио новинар Јовановић (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 12. 2019.

Извор: Инсајдер

Годину дана од паљења куће новинару у Гроцкој: Претње тужиоцу, неиспитани наводи које је открио новинар Јовановић (ВИДЕО)

На суђењу годину дана од паљења куће новинару портала Жиг инфо из Гроцке Милану Јовановићу ситуација је иста: оптужени налогодавац, бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, наставио је да показује своју бахатост – вређао је Јовановића и претио тужиоцу. С друге стране, све оно што су новинари портала Жиг инфо писали о малверзацијама у тој општини, а због чега је Јовановићу и запаљена кућа, остало је за сада само на папиру.

У истом дану одржан је и протест новинара који је организовао НУНС поводом годишњице од паљења куће Јовановићу и настављено је суђење оптуженима за то дело.

На протесту је послата порука да „без безбедних новинара и слободних медија нема ни слободних грађана“, а на суђењу је Симоновић вређао Јовановића и претио тужиоцу.

Своју част и поштење, Симоновић доказује тврдњом да за њега и Српску напредну странку „из године у годину гласа све више грађана“.

„Тужиоцу може да се деси да више уопште не буде и да не ради као јавни тужилац“, додао је он.

Говорећи о наводима оптужнице да је Владимир Михаиловић, полицајац из Гроцке, по налогу Симоновића унајмио људе и организовао паљење куће новинару Јовановићу, бивши председник општине Гроцка каже да није тражио паљење куће, већ да се Михаиловић сам понудио да „поразговара са новинарима из Жиг инфа“ који лоше пишу о општини.

Како је рекао, у Михаиловића није имао толико поверење да би то од њега тражио, а да, с друге стране, није  ни имао разлога да прети Јовановићу.

Михаиловић је, с друге стране, износећи своју одбрану, потпуно променио ранији исказ. Сада тврди да му Симоновић није тражио да запали кућу новинара, већ да је он сам хтео да му „учини да би Јовановића заплашио“.

Каже да су му високи званичници МУП-а, чија имена није хтео да открије, нудили шест месеци кућног притвора и повратак у полицијску службу уколико окриви Симоновића. Сада је, међутим, како каже, увидео да од тог договора нема ништа и да је то разлог сто је решио да открије праву истину.

Права истина јесте та да је новинар Милан Јовановиц о Симоновићу и злоупотреби средстава у Општини Гроцка објавио серију текстова на порталу Жиг инфо. Притисци су почели тако што му је у кући искључена вода, па је искључен с канализационе мреже, и на крају му је запаљена куца. Он и његова супруга успели су да побегну кроз прозор.

„Оно што смо ми објављивали и писали, то је могло да се спречи тако да су на те наше текстове реаговали остали медији, остале куће да су реаговале. Онда да је реаговала полиција, да је реаговао јавни тужилац, да је реаговао на то. Пазите, ако је то тачно што сам ја писао, значи да ту има елемената кривичног дела. Да неко пљачка ову земљу. Ако није тачно, зашто ви господо нисте мене тужили, зато што ја објављујем лаж или за клевету да ме тужите”, рекао је Јовановић.

Нелегална градња у општини Гроцка, крађа нових железничких прагова у време када је Драгољуб Симоновић био директор „Железница“, крађа електричне енергије – само неке су од тема којима су се бавили новинари портал Жиг инфо.

На питања Инсајдера да ли су покренути поступци о евентуалним злоупотребама у општини Гроцка у Вишем јавном тужилаштву одговарају да су у току провере.

„Више јавно тужилаштво у Београду предузима мере у складу са својим законским овлашћењима и у овом тренутку, обзиром на фазу поступања и радње које предузимамо, не можемо да износимо више детаља”

Није јасно од када трају све те провере јер су новинари портала Жиг инфо годинама извештавали о злоупотребама општине Гроцка.

Драгољуб Симоновић је у притвору провео 40 дана. Испоставило се, према писању портала Жиг инфо, да је Симоновић, док је био у притвору, потписивао уговоре. Ова документа, вредна око 100 хиљада евра, према писању портала Жиг инфо, имају везе са ћерком министра просвете Младена Шарчевића. Наиме, фирма „Руђер превоз д.о.о“, према истраживању имовине политичара коју је КРИК урадио 2016. године, водила се на Станиславу Шарчевић.

Судећи према одговорима надлежних институција, злоупотребе у општини Гроцка док је на челу био Симоновић, неће ни бити испитане у догледно време. Текстови о томе били су разлог за паљење куће новинару Јовановићу. Симоновић, иако је ухапшен и оптужен није смењен, сам је поднео оставку али и даље је остао цлан СНС. У писаној изјави навео је да се повлачи из политике јер не жели да се његово име „беспризорно и свакодневно користи зарад политичких обрачуна са Српском напредном странком”.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси