Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чудесни путеви финансирања медија: Седам чуда на седам медијских конкурса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2019.

Аутор: Марија Обреновић Извор: Цензоловка

Чудесни путеви финансирања медија: Седам чуда на седам медијских конкурса

Међу свим чудима на конкурсима за пројектно суфинансирање медија широм Србије посебно место заузима портал cometoserbia.com, који је са пројектима сличног назива: Седам ваљевских чуда, Седам крупањских чуда, Седам лозничких чуда... до сада добио лепих десетак хиљада евра

„Драгуљ под земљом у срцу Србије“, „Чудо код Малог Зворника“, „Здање на граници историје и маште“…  само су неки од наслова на порталу cometoserbia.com.

Неко би рекао – чудна ми чуда што један туристички портал објављује идиличне описе природних лепота, локалних знаменитости и манифестација у српским варошицама.

У чудноме чуду и јесте квака, прецизније у седам чуда, односно седам пројеката баш таквог назива, за чију је реализацију портал cometoserbia.com на локалним конкурсима за непуне две године добио око 10.000 евра.

Земља чуда

Нешто више од милион динара и није богзна колико велика сума ако се у обзир узме да многи медији овај износ „покупе“ за један пројекат. Но, за малог предузетника, који је практично тек почео са развојем бизниса, а који притом није захтевао нека почетна улагања, то је солидна свота. Ако се пак у обзир узме да на порталу у моменту објављивања овог текста нема више од педесетак текстова, читав пословни подухват постаје још занимљивији.

Елем, предузетница Силвија Сламинг Ћузовић регистровала је портал у јануару 2018. године, десетак дана након што је основана њена фирма, показују подаци из Агенције за привредне регистре.

Већ на пролеће исплатио јој се труд који је уложила да на порталу објави првих пет–шест текстова. Толико је, наиме, објављено од јануара до априла 2018. године.

На конкурсу Општине Крупањ, окончаном почетком маја 2018, пројекат „Седам крупањских чуда“ донео јој је 80.000 динара.

Крајем тог месеца донето је и решење о расподели средстава на конкурсу у Ваљеву. Комисија је одлучила да пројекат „Седам ваљевских чуда“ из буџета буде подржан са 130.000 динара.

Наредног месеца средства су стигла и за пројекат „Седам чуда Владимираца“ – 120.000 динара, а у септембру се и „Седам чуда Малог Зворника“ „позлатило“ са још 100.000 динара.

На који начин су пројекти реализовани није тешко утврдити, јер су и даље на сајту у рубрици Шумадија и Западна Србија. У прву објављену причу, посвећену ваљевској шницли, уложено је мало труда, а временом – како су се пројекти захуктавали – опао је и квалитет.

Сума сумарум, текстићи, њих двадесетак, махом састављени од информација које се могу покупити било где на интернету, опремљени са пет–шест фотографија, каткад ауторских, понекад позајмљених са других сајтова, овом порталу су у првој години пословања донели укупно 430.000 динара.

Напред у нова чуда и 2019.

Стигла је 2019. година. Нови конкурси су расписани те је ваљало или зготовити нове пројекте или, што је још боље, не мењати рецепт који се лане показао као успешан.

Тако је ове године за пројекат „Садам чуда Богатића“ из буџета општине издвојено 350.000 динара. Приче о „Седам лозничких чуда“ Лозничане су коштале 200.000 динара, а за пројекат „Седам чуда Љубовије“ портал цометосербиа на конкурсу је добио 100.000 динара.

Портал је током 2019. године инкасирао још укупно 200.000 динара на конкурсима општина Владимирци и Мали Зворник. Нису, додуше, у питању пројекти „седам чуда…“, али је њихова суштина врло слична – текстови о природним лепотама, знаменитостима двеју варошица, од цирка 1.500 знакова, неколико фотографија и то је то.

Додуше, када је у питању пројекат у Општини Владимирци, ту је и један видео-прилог о манастиру Каона.

Све у свему, када су пројекти у питању, приход је удвостручен. Током 2019. године пет пројеката донело је порталу укупно 850.000 динара.

Ипак, треба имати у виду да иза читавог подухвата стоји много више труда него што је на први поглед уочљиво. Нису све комисије на локалним конкурсима биле тако благонаклоне према пројектима који се баве туристичким потенцијалима.

У протекле две године, на конкурсима су, између осталих, одбијени пројекти „Седам новосадских чуда“, „Седам нишких чуда“, „Седам суботичких чуда“, „Седам чуда Горњег Милановца“, „Седам чуда Димитровграда“, „Седам чуда Варварина“…

Но, ако се у обзир узме да у Србији постоји укупно 174 града и општине, да већина њих расписује конкурсе за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса, разлога за бригу нема –седам чуда ће се сигурно још понегде наћи.

Биће то прилика да празњикаве рубрике (Војводина један текст, Јужна и Источна Србија укупно четири текста) на порталу cometoserbia.com наредне године буду попуњене.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси