Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Девета медијска конференција дијаспоре и Срба у региону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 12. 2019.

Извор: РТС, фото: Прес центар УНС-а

Девета медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

У Београду је одржана Девета медијска конференција дијаспоре и Срба у региону коју организују Удружење новинара Србије (УНС) у сарадњи са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова. Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да је, не само морална, већ и уставна обавеза, али и свакодневни задатак државе да унапређује однос матице са нашим држављанима и сународницима у иностранству.

Отварајући Медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону, министар Ивица Дачић је подсетио да су усвојени Закон о дијаспори и Србима у региону, као и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

"Указао бих да информисање јесте двосмеран процес. Један смер је онај на релацији матица - расејање и он се, у складу са делокругом нашег рада, односи на информисање дијаспоре и српског народа у региону о политици Р. Србије. Битно је овде указати да се проток информација у овом смеру не зауставља међу нашима у иностранству, већ посредством наше дијаспоре глас Србије често одјекује и у страној јавности. То се до сада показало изузетно важним, нарочито онда када се радило о темама од значаја за заштиту наших националних интереса, попут заштите права српског народа на Косову и Метохији, као и нашег историјског и културног наслеђа.

Други смер, онај којим се информације преносе из иностранства ка матици, посебно је важан за нас који у матичној држави пратимо положај дијаспоре и Срба у региону, те својим радом настојимо да унапредимо и јачамо везе између нас. Управо данашња конференција треба да пружи допринос повезивању и будућој размени информација, са крајњим циљем да се о активностима дијаспоре и Срба у региону, превасходно на плану очувања културног и језичког идентитета у расејању, што више зна" рекао је министар Дачић.

У првом блоку конференције Јавни сервиси Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине представили су своје програме и дописништва у дијаспори, као и медије и редакције с којима сарађују и размењују медијске садржаје. Радио телевизија Републике Српске представила је своје радијске и телевизијске програме.

Други блок био је посвећен искуствима новинара који су унапредили своје медије примењујући знања стечена на пракси и обукама у Удружењу новинара Србије или су покренули сајтове захваљујући помоћи Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

О дописничкој улози удружења из региона и дијаспоре, умрежавању и размени информација биће речи у трећем блоку. Новинари и представници удружења говориће о својим искуствима, пројектима и активностима који доприносе очувању националног и културног идентитета Срба у дијаспори.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси