Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удружење судија и тужилаца: Одлука о Марићу донета у складу са законом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 01. 2020.

Извор: Н1

Удружење судија и тужилаца: Одлука о Марићу донета у складу са законом

Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) саопштило је да осуђује писање Цензоловке која, како се наводи, "крајње произвољно и без правног утемељења, даје своју оцену поступања Вишег јавног тужилаштва у Београду (ВЈТ) и Ненада Стефановића, поводом одбачаја кривичне пријаве против Миломира Марића, уредника Хепи ТВ, због кривичног дела Изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости".

УСТ, на чијем челу је управо Ненад Стефановић, појашњава да је предметна одлука донета у складу са законом односно Закоником о кривичном поступку, те да као таква "садржи образложење, као и свака јавнотужилачка одлука, због чега апелује да ВЈТ у Београду исту учини доступном јавности, без намере да поучава ауторе Цензоловке, када и коме се доставља образложење одлуке".

Удружење сматра да довођење у везу рада поступајућег заменика јавног тужиоца Ненада Стефановића са чињеницом да је председник Удружења "нешто што Удружењу може искључиво да импонује, будући да је исти успешно водио и води изузетно озбиљне кривичне поступке, те да се у том смислу не може поредити са председницима других струковних удружења који деценијама нису ушли у судницу".

"УСТ указује да је припадност одређеном струковном удружењу право и слобода било ког носиоца правосудне функције, те да се до сада појединачне одлуке нису посматрале у светлу чланства у удружењима, будући да свака одлука има своје упориште у закону и његовим одредбама, што је случај и са предметном одлуком ВЈТ у Београду, због чега овакве натписе сматра сасвим новом врстом малициозних и крајње неоснованих напада на тужилачку организацију и слободу удруживања", наведено је у саопштењу.

Подсетимо, Цензоловка је навела да се у штуром допису тужилаштва наводи само да је кривична пријава одбијена, без икаквог ширег образложења зашто је донета таква одлука.

"У тренуцима када читава јавност - од грађана, преко новинарских удружења, до Министарства културе - унисоно осуђује насловне стране таблоида који су објавили наводно сведочење осумњиченог за силовање и отмицу, тужилаштво једним дописом показује да за нетрпељивост у етру ипак нема санкција", навела је Цензоловка.

Крајем септембра прошле године Миломир Марић је у јутарњем програму Телевизије Хепи вређао професора Филозофског факултета у Београду Данијела Синанија. Синани је у то време са ректорком Београдског универзитета Иванком Поповић учествовао у преговорима са студентима који су блокирали зграду Ректората, а Марић је, говорећи о поступку у вези са докторатом министра финансија Синише Малог, рекао да ће о њему одлучивати Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, додајући да је "један њихов представник члан те комисије".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси