Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уложен приговор на одлуку тужилаштва да одбаци кривичну пријаву против Миломира Марића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 01. 2020.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Уложен приговор на одлуку тужилаштва да одбаци кривичну пријаву против Миломира Марића

Заменик тужиоца у допису није навео ниједан разлог за одбачај кривичне пријаве против Миломира Марића због омаловажавања професора Данијела Синанија, наводи се у приговору који су Апелационом јавном тужилаштву упутили Славко Ћурувија фондација, НУНС, НДНВ и АОМ.

Славко Ћурувија фондација, Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Асоцијација онлајн медија упутили су приговор на одлуку Вишег јавног тужилаштва у Београду о одбачају кривичне пријаве против главног уредника ТВ Хепи Миломира Марића.

Марић је, како је наведено у кривичној пријави, починио кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости док је у програму ТВ Хепи говорио о професору Филозофског факултета у Београду Данијелу Синанију.

Подсећајући да су 9. јануара ове године примили допис Вишег јавног тужилаштва у ком су обавештени да је тужилац одбацио кривичну пријаву јер не постоје основи сумње да је учињено предметно кривично дело, нити било које друго кривично дело које се гони по службеној дужности из надлежности ВЈТ, подносиоци приговора истичу да им том приликом није достављено решење о одбацивању. 

„Заменик тужиоца у допису није навео ниједан разлог за одбачај кривичне пријаве у којој су означени линкови ка емитованој емисији за подручје целе Србије, а у којој је новинар Миломир Марић омаловажавао Данијела Синанија, професора Београдског универзитета, изазивајући и распирујући националну мржњу и нетрпељивост. Цела емисија била је посвећена дешавањима у вези са одлуком да је докторат министра Синише Малог плагијат“, наводи се у приговору упућеном Апелационом јавном тужилаштву у Београду, у који је Цензоловка имала увид.

Да је подносиоцима пријаве, сходно Закону о кривичном поступку, морало бити достављено решење о одбачају кривичне пријаве, те да је морала да постоји и правна поука, указала је у ранијој изјави за Цензоловку некадашња председница Врховног суда Србије и садашња председница Удружења Центар за правосудна истраживања Вида Петровић Шкеро

У приговору који је данас упућен Апелационом тужилаштву у Београду истиче се и да је „изненађујуће да је одлуку о кривичној пријави Више јавно тужилаштво донело у поступку у коме је поступао заменик тужиоца Ненад Стефановић који је био гост у емисији Миломира Марића Добро јутро Србијо, октобра 2018. године“. 

„Свакако је перцепција јавности таква да се може посумњати у објективност и самосталност овог заменика тужиоца у конкретном предмету. И заменик тужиоца и тужилац морали су у овом поступку ценити да се ствара утисак да је новинар Миломир Марић био заштићен од стране заменика тужиоца који је био гост у његовој емисији“, истичу подносиоци кривичне пријаве против главног уредника ТВ Хепи.

Информацију о одбачају кривичне пријаве објавила је Цензоловка, чије је писање осудило Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ), на чијем је челу управо заменик тужиоца Ненад Стефановић.

У саопштењу УСТ је наведено да је одлука ВЈТ донета у складу са законом, односно Закоником о кривичном поступку, те да као таква „садржи образложење, као и свака јавнотужилачка одлука, због чега апелује да ВЈТ у Београду исту учини доступном јавности, без намере да поучава ауторе Цензоловке када и коме се доставља образложење одлуке“.

Подсетимо, крајем септембра прошле године Миломир Марић је у Јутарњем програму Телевизије Хепи вређао професора Филозофског факултета у Београду Данијела Синанија. Синани је у то време са ректорком Београдског универзитета Иванком Поповић учествовао у преговорима са студентима који су блокирали зграду Ректората, а Марић је, говорећи о поступку у вези са докторатом министра финансија Синише Малог, рекао да ће о њему одлучивати Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, додајући да је „један њихов представник члан те комисије“.

„Појавио се један, мало сумњиво презиме, подсећа на Синана Хасанија, да му нешто није… Е сад, он у Београду говори да је Синиша Мали нестручњак, а човек направио Београд на води…“, рекао је Марић и додао да му није битно да ли је неко Албанац. По Марићевом мишљену, Синани не може да буде морални судија, јер би на Косову „Тачи и Харадинај Србина који би то покушао стрељали“.

Регулаторно тело за електронско медије раније је изрекло меру опомене Телевизији Хепи због вређања и „подстицања дискриминације на основу националне припадности“ и наложило тој телевизији да ову одлуку објави у свом програму, као и у једном дневном листу. 

Тиме је, навео је РЕМ, Телевизија Хепи повредила обавезу прописану Правилником о заштити људских права у области пружања медијских услуга и Закон о електронским медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси