Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јунајтед медија обрће милионе, а добија субвенције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2020.

Аутор: Танјуг, Новости Извор: РТВ

Јунајтед медија обрће милионе, а добија субвенције

Финансијски извештај компаније "Адрија Лукско груп" из Луксембурга, у оквиру које послује и "Јунајтед медија" у Србији, али и повезана фирма СББ, показују да ова предузећа користе бенефите Србије, пишу "Новости".

Тако је СББ добио подстицаје од Министарства финансија 2016. на 10 година, али износ субвенција јавности није познат.

Уз то, компанија "Адрија Лукско", у 2017. години, добија кредит од 60 милиона евра од Комерцијалне банке, која је у том моменту била финансијска институција са највише ненаплаћених кредита, наводи лист.

Ово је, како се додаје, само део јавних и званичних података, у оквиру годишњег финансијског извештаја агенције за привредне регистре у Луксембургу који је прошао кроз руке ревизора.

Финансијски извештај јасно показује и да је чиста зарада компаније "Адрија Лукско груп" у 2016. години била 190.248.000 евра, док је у 2017. она била 223.134.000 евра.

Нејасно је због чега фирма са тако добрим пословањем добија подстицаје државе Србије, нарочито што им је зарада за годину дана порасла за 33 милиона евра, констатују "Новости".

И док се бура око сукоба између "Јунајтед групе" и "Телекома Србија" не стишава, а рат се, чини се, највише води око спортских канала, саговорник "Новости" објашњава да је "Адрија Лукско", 2012. године, куповином фирми ИКО и "ИКО Поланд" стекла право и на Спорт клуб.

То, међутим, није на време било пријављено Комисији за заштиту конкуренције Србије, иако је постојала обавеза. То је учињено на брзину у децембру 2013. године, како би касније могла да буде одобрена најважнија трансакција између Инвестиционог фонда ККР и "Словенија броадбенд".

Тада је било питање како да се пријави велика трансакција, кад није била претходно пријављена, мања, око Спорт клуба. Онда је Комисија, по хитном поступку, у децембру 2013. године одобрила узимање Спорт клуба, а у фебруару 2014. и спајање ККР и "Мид Европа".

У образложењу су, такође, не тако транспарентно, одобрили и преузимање канала "Синеманија", "Јунајтед медија продакшн" и "Џет ТВ Шабац", пишу "Новости".

"Док ККР није ушао у ову причу, био је општи хаос око пријављивања Комисији за заштиту конкуренције", објашњава саговорник листа.

Није Србија једина која је кубурила са оператерима и емитовањем. Словеначка Агенција за заштиту конкуренције је због касно пријављене концентрације изрекла новчану казну у износу од 3,7 милиона евра, друштву "Јунајтед медија", која се односи на издавање телевизијских програма Спорт клуб.

Ништа блажа није била ни Комисија за заштиту конкуренције БиХ која је утврдила да је "Јунајтед медија дистрибушн", путем свог заступника, Спорт клуб Сарајево, злоупотребио доминантан положај. Због тога их је суд у БиХ казнио са 250.000 конвертибилних марака.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси