Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикат Независности РТС-a подржава промену уређивачке политике РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 01. 2020.

Извор: ФоНет

Синдикат Независности РТС-a подржава промену уређивачке политике РТС-а

Синдикат Независност Радио-телевизије Србије (РТС) изразио је данас солидарност са захтевом групе универзитетских радника којим се тражи промена уређивачке политике Информативног програма РТС и поручио да је та промена "више него потребна" и да јој је "крајње време с обзиром на читаву друштвену ситуацију" у земљи.

"Поводом захтева велике групе универзитетских радникаупућеног пре неколико дана на адресу РТС, њених директора,уредника и новинара, а који се тиче промене уређивачке политике Информативног програма, ми чланови Синдиката Независност РТС спремно изражавамо солидарност са овим захтевом, сматрајући да је промена описана у њему више негопотребна и да јој је крајње време с обзиром на читаву друштвену ситуацију у којој се налазимо", наведено је у саопштењу.

Синдикат Независност РТС истовремено подсећа да је јавности одавно предочио више својих захтева исте садржине.

"Сматрамо да смо се позиву универзитетских професораодазвали много раније него што је тај позив уопште упућен", истичу чланови Синдиката Независност РТС, подсећајући да су још у јануару 2019. у тексту "Кула од карата" упозорили управу РТС да програм јавног сервиса "клизи у неодрживу варијанту сирове пропаганде" и указали управи да им је "једини послодавац народ који плаћа претплату" на програм РТС.

Истиче се и да је у марту 2019. године, поводом упада демонстраната „1 од 5 милиона“ у просторије зграде РТС, Синдикат Независност РТС под насловом "Народ је врховни носилац легитимитета" подсетио директора јавног сервиса Србије Драгана Бујошевића „да је, одредбама закона који су на снази у области медијске сфере, Радио-телевизија Србијеуз Радио-телевизију Војводине, одређена у статусу Јавног медијског сервиса и да према томе мора да следи само интереснарода, а никако владајућег режима".

Наводи се и отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу из априлу 2019. под насловом "Нећемо Вам дозволити данас ниподаштавате", упућено поводом његове изјаве на градилишту Клиничког центра Србије у којој је једном реченицом омаловажио све раднике РТС рекавши да о тој медијској кући мисли "сигурно много лошије" него опозиција.

Синдикат је тада председнику Србије поручио како његове примедбе на уређивачку политику "никако не значе да Информативни програм већ одавно није прешао границу доброг укуса у пласирању вести" њему.

Синдикат подсећа на још неколико текстова којима је указивао да је понашање управе Радио-телевизије Србије и захтевао да "јавни сервис почне да јавности нуди оно што, било власт било опозиција, од јавности покушавају да сакрију, јер није вест оно што на конференцији за новинаре саопште портпаролии лидери опозиционих или владајућих странака, већ оно што су покушали да сакрију".

"Нас у синдикату Независност РТС искрено радује да је напокон и један овако респектабилан састав универзитетских радника изашао у јавност са сличним захтевима.

"То нас учвршћује у нади да ћемо из тренутне медијске ситуације обележене таблоидним калом и медијском манипулацијом јавногсервиса који својим гледаоцима селективно предочава нашу стварност једног дана доспети до нивоа демократског стандарда", истиче се у саопштењу.

Ти стандари подразумевају, како се наводи, "слободне људе који примају слободно изражене информације: нетенденциозне, аналитичке и критичке према свим актерима јавног живота".

Синдикат Независност истиче да је "један од три репрезентативна синдиката у РТС" и да су свесни како "у саставу тако многобројног чланства не могу сви бити преокупирани искључиво узвишеним идејама социјалне и сваке друге правде" уз оцену да ће "осиромашен народ увек џеп претпоставити етици".

Челници синдиката Независност РТС позвали су све колеге изјавног сервиса "да размисле и подрже" њихов апел којим сустали уз универзитетске професоре.

"Јер само ми који добро знамо како је то тумарати по мрачним пределима медијске каљуге, као што је била она из ’90-их,знамо како величанствено може бити снагом своје воље попетисе на висове личне и колективне слободе", наведено је у саопштењу синдиката Независност РТС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси