Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  10 година “Јужних вести” - од 3 стола до најутицајнијег портала на југу Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 01. 2020.

Аутор: Александар Станков Извор: Јужне вести

10 година “Јужних вести” - од 3 стола до најутицајнијег портала на југу Србије

Прва редакција Јужних вести, смештена у гарсоњери у Јеронимовој улици у Нишу, имала је свега 3 стола, присећају се они који су тада кретали у непознато. Данас титулу најутицајнијег медија на југу “одржава” 12 новинара у највећим градовима региона. 10 година је прошло као трен, а поверење публике не јењава што потврђује и податак да је од 2010. до данас на сајту било више од 20 милиона посетилаца уз прегледаних 190 милиона страница.

Пре 10 година, 29. јануара, у већ помало заборављеном кафеу Вино и град, тадашњи директор Центра за истраживалко новинарство Ђорђе Падејски свечано је у етар “пустио” текст који се тицао малверзација на нишком аеродрому, а који је означио и званичан почетак рада портала.

Идеја коју су покренули Предраг Благојевић, Витомир Огњановић и Александар Илић данас је новинарски бренд југа Србије, а Благојевић, који је био и први дугогодишњи главни уредник, каже да се у старту није размишљало на дуге стазе, као и да је све што се десило претходних 10 година превазишло његова очекивања.

Пре свега сам поносан на стандарде које смо поставили чак и ван граница Србије. Не нудимо само информације, већ и контекст. Често информација сама за себе не говори довољно и обавеза је новинара да покажу зашто је све то битно. На крају, верујем да смо локалне вести подигли на национални ниво. Пре те 2010. су информације из Пирота, Лесковца, Ниша... стизале максимално до Ражња. Сада се локални моћници управо тога и плаше, што информације о њиховом нераду или злоупотребама види цела земља, а све чешће и цео свет - каже Благојевић.

Већ поменут текст о малверзацјама донео је Благојевићу и Јужним вестима Награду за истраживачко новинарство, а још 2 пута су текстови новинара овог портала били међу 5 најбољих истраживачких у Србији - 2017. и 2019. године.

Новинари и уредници су редакцији донели награде Душан Богавац за етику храброст, Станислав Сташа Маринковић, Катарина Прерадовић и Слађана Вељковић. Локалне награде Шетач и ЛАФ и награду за најбољег спортског новинара године.

Међутим, Благојевић истиче и међународна признања.

Чињеница да су ЈВ чест извор медијских гиганата попут Гардијана, Ројтерса и званични партнер ББЦ, говори о квалитету и кредибилитету нашег рада - закључује Благојевић.

Ко је то стварао и ко ствара ту магију?

Један од оних који, пола у шали, пола у збиљи, ишчекује макар телевизор за 10 година рада у Јужним вестима је актуелни шеф дописништва - Александар Костић. Физички стациониран у Сврљигу, али мислима расут по југу Србије, у редакцији познат као Коста, присећа се првих дана из Јеронимове.

Иако са ове временске дистанце сматрам да смо били мала, али храбра екипа која се покренула интересом обичног човека, што и говори данашњи слоган "Имаш право да знаш", тада нисмо ни слутили у шта се упуштамо и у ком правцу идемо, јер нисмо имали на кога да се угледамо, нити чији пример да следимо. Сада смо пример другима и, након деценије у Јужним вестима, заиста сам на то поносан - каже Костић.

Поред Косте, најдужим стажом може да се похвали и Љубица Стојановић, која је у међувремену и променила презиме у Јоцић. Ова дама је дуго била прва виолина спортске рубрике, а сада је неко чијим се виспреним коментарима на друштвеним мрежама читаоци неретко диве.

Деценију иза себе, како каже, тешко може свести на неколико реченица.

Мењало се доста тога у годинама које су почеле у Јеронимовој, у малом друштву, али уз велике амбиције, планове и снове. Расла је екипа, расла су и очекивања, али и Јужне вести. Лепи догађаји су ту да се препричавају, ружни да се не забораве, а сваки је чинио оно што су Јужне вести увек биле - извор правих информација - каже Љубица.

Било је и оних који су у Јужним вестима ређали циглу по циглу у једном периоду свог професионалног раста и раста портала, а онда су одлучили да крену даље, неким својим путем. У дану када се сећамо сваког написаног слова, не можемо а да не поменемо некрунисану краљицу репортажа - Сању Јаначковић.

"Зваћу Јужне вести" је реченица коју све чешће можете чути на улици и у јавним установама, а којом Нишлије показују неизмерно поверење медију који већ 10 година ради у њихово име. Од тога не постоји бољи показатељ кредибилитета, који су Јужне вести стекле објективношћу, а новинари једнаким ентузијазмом и за "мале", и за "велике" приче - прича Јанчковићева.

Многи су, попут Сање, прошли кроз редакцију. Неки је памте боље, неки горе, а има и оних који су као Стефан Марковић и Марија Вучић наставили да копају по згаришту корупције и организованог криминала и да се боре за слободу медија у престоници - у истраживачким редакцијама ЦИНС-а и КРИК-а.

Изазов и право новинарство

Било је и оних који су све о правом новинарству чули на летњим школама Јужних вести, али и људи који су желели баш да буду део тима који не даје да југ Србије има само стајаћу воду. Једна од њих је и Милица Дејановић, најновији борац у нашој редакцији и актуелна дописница из Врања.

Јужне вести су основане док сам ја била на почетку студија новинарства. Сви смо их читали и замишљали да ћемо једног дана баш да будемо део тима који говори гласно, без страха и назива ствари правим именом. Касније схватиш да је слобода коју си идеализовао условна и кад ти се укаже прилика да стварно будеш део таквог тима то је нешто што једноставно дугујеш себи јер подсећа на све због чега си икад пожелео да се бавиш тим послом - каже Милица.

За 10 година на порталу је објављено више од 60.000 вести, а да тако буде и убудуће стара се тим људи под диригентском палицом Гордане Бјелетић и Јелене Цанић Милановић. Редовним читаоцима сигурно не промиче оштро перо Милана Зиројевића, као ни борба за сваку кап воде са Старе планине коју кроз своје чланке на, уским, али јаким плећима, носи Љуба Филипов задужен за Пиротиски округ.

Да целој Србији каже да Лесковац није само Роштиљијада, као што Јабланички округ није само Лесковац, труди се Бојана Стаменковић, а ако не видите од смога, знајте да ће о томе, али и бројним другим темама да пише Јована Адамовић.

Све о спорту на једном месту, на порталу Јужних вести, уз Љубицу пише најмлађа, али и најсрчанија међу нама - Милица Јовановић. Док Топлица мирно тече, за читаоце из овог краја, информације “пече” Љубиша Митић.

Још један матузалем у редакцији, који ће од априла крцкати своју девету годину у Јужним вестима, је и Александар Станков. С обзиром да је потписник ових редова, непрофесионално је и да коментарише. Све с правом читајте у његовој колумни четвртком, а како памти скоро целу деценију у редакцији, најбоље говори боја његове косе и то што је баш он решио да делић историје преточи у текст.

Да се читамо и наредних 10 година, јер имаш право да знаш.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси