Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Студио Б, БК и Коперникус без националне фреквенције јер нису понудили квалитетан програм
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 02. 2020.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Студио Б, БК и Коперникус без националне фреквенције јер нису понудили квалитетан програм

Савет РЕМ-а одбацио пријаве Студија Б, ТВ БК и Коперникуса, углавном због тога што су у елаборатима копирали сопствене постојеће програмске шеме, без икаквог унапређења садржаја

Годину и по дана након расписивања конкурса за добијање телевизијских националних фреквенција, Савет РЕМ-а донео је 28. новембра прошле године Решење о одбијању сва три пријављена емитера. Ниједан од подносилаца пријаве није уверио Регулатора да ће на основу понуђеног медијског садржаја емитовати квалитетан и разноврстан програм.

После гашења ТВ Авала 2014. године једна национална телевизијска фреквенција је остала упражњена, па је РЕМ расписао конкурс 27. априла 2018. године. Стигле су четири пријаве – радио-дифузног предузећа Студио Б, РТВ БК Телеком д.о.о. из Београда, ЛТР медији и комуникације д.о.о. из Београда и Kopernikus Cable Network д.о.о. из Ниша.

Иако у конкурсу РЕМ-а стоји да ће одлука бити донета најкасније за 60 дана од објављивања листе подносилаца пријава, на њу се чекало годину и по дана.

Коначна листа свих подносилаца објављена је 10. августа 2018. године. Месец дана касније привредно друштво ЛТР, иза којег стоји немачка медијска кућа РТЛ, обавестило је Регулатора да неће учествовати у даљој фази конкурса.

Чланови Савета РЕМ-а су разговарали са подносиоцима пријава, а додатне консултације су одржане тек 24. маја наредне године. У Решењу о спроведеном јавном конкурсу није наведено због чега је било потребно осам месеци да се разговори наставе.

Емитери су морали да испуне услове прописане Законом о електронским медијима и Правилником о минималним условима за пружање медијске услуге и критеријумима за одлучивање у поступку издавања дозволе, те је било неопходно да докажу да поседују опрему и техничка средства, пословни простор и редакцију, као и програмски елаборат који мора да има информативни, научно-образовни, културно-уметнички, документарни, дечји програм…

Правилник прописује и да пружалац медијске услуге мора да обезбеди најмање 50 одсто информативног програма из сопствене продукције.

Регулатор је, како пише у Решењу, одлуку донео оцењујући у којој мери из предложене програмске концепције произлази да би кандидати објављивали квалитетан и разноврстан програм; у којој мери су обезбедили или ће обезбедити услове за објављивање програма из предложене програмске концепције; да ли поштују прописе и професионалне и етичке медијске стандарде и да ли се поуздано може утврдити ко над подносиоцем пријаве има контролу у смислу закона којим се уређује заштита конкуренције.

Плагирање сопствених програмских концепција

Чланови Савета РЕМ-а утврдили су да подносиоци пријава нису успели да испуне први критеријум – емитовање квалитетног и разноврсног програма, због чега ниједна телевизија није добила дозволу за националну фреквенцију. Остале услове сви пријављени су испунили делимично или потпуно.

У случају Телевизије Студио Б, за Савет РЕМ-а проблематична је била програмска шема, јер се односила искључиво на задовољење потребе гледалаца на територији града Београда, што није у складу са јавним конкурсом који се односи на целу Србију.

У прилог тој тези наводи се да је Студио Б поднео програмски елаборат и шему који су идентични онима на основу којих је добио дозволу 2006. године за територију града Београда, проширену након дигитализације.

Додаје се да подносилац пријаве у приложеној програмској шеми није увео нове садржаје који тренутно нису доступни у тој зони расподеле, као и то да Студио Б није навео којим би се важним друштвеним питањима бавио, а која до тада нису обрађивана, на нов и унапређен начин.

Ни БК Телеком није испунио критеријум у којој мери би у односу на приложену програмску концепцију емитовао квалитетан и разноврстан програм. Чланови Савета РЕМ-а су уочили да подносилац пријаве није пружио гаранције да ће испунити минимум општих обавеза пружалаца медијске услуге у односу на програмске садржаје.

Као и у случају Студија Б, и приложени програмски елаборат БК Телеком се у највећој мери ослања на програм некадашње БК телевизије, која је емитовала програм до 2006. године. Савет је стога одлучио да такав садржај не може да испуни сврху расписивања конкурса.

Када је реч о програмском елаборату Коперникуса, Савет је одлучио да је он беспредметан, јер се позива на неважећи Закон о радио-дифузији и његове одредбе којима се прописују обавезне квоте српског језика и сопствене продукције.

Из тог разлога, како наводе чланови Савета РЕМ-а, овај елаборат не одговара на већину услова из јавног конкурса. Између осталог, КЦН није навео податке о уделу и опису садржаја намењених информисању националних мањина на матерњем језику. Такође, нису прецизно ни јасно наведени подаци о уделу сопствене продукције, европских аудиовизуелних дела, српских аудиовизуелних дела…

Пета национална фреквенција и даље упражњена

Студио Б је делимично испунио критеријум који се односи на обезбеђивање услова за објављивање програма на основу приложене концепције, због тога што дугује ОФПС-у и СОКОЈ-у милион, односно 20 милиона динара. С друге стране, утврђено је да су пројекције прихода и расхода у наредне три године реалне, те да је подносилац пријаве обезбедио одговарајућу организациону структуру, број и степен стручности кадрова и одговарајући степен техничке опремљености.

БК Телеком и КЦН су испунили наведене критеријуме јер немају дуговања према пореским органима, ОФПС-у и СОКОЈ-у.

Такође, како процењује Савет, сви подносиоци пријава су испунили критеријум о поштовању прописа и професионалних медијских и етичких стандарда, будући да им у последњих годину дана није изречена казна или мера од стране Регулатора или казна од стране других саморегулаторних тела, и другог државног органа.

Испуњен је и услов који се односи на заштиту конкуренције и ненарушавање медијског плурализма.

Националну покривеност имају телевизије Пинк, Хепи, Прва и О2. Засад је неизвесно да ли ће на нови конкурс морати поново да се чека четири године. Евидентно је свакако да РЕМ годишње остане без скоро 41,5 милиона динара, колико износи висина годишње накнаде за право пружања медијске услуге на подручју целе Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси