Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Притисак на мрежу СББ да врати програм ТВ ВК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2011.

Извор: Кикиндске новине

Притисак на мрежу СББ да врати програм ТВ ВК

Медији: Једна ТВ и даље недоступна

Телевизије ВК и даље нема у понуди кабловског оператера СББ-а, јединог у граду, иако су ове недеље водени преговори о могућем изласку из немиле ситуације.

Подсећамо, кикиндски огранак СББ-а скинуо је пре десетак дана из понуде једну од две локалне телевизије, без икаквог упозорења и образложења. Због овог поступка, оснивач РТВ ВК, фирма Џет компани (Jet company), упутила је допис Комисији за заштиту конкуренције, захтевајући реакцију, јер је по њима, одлука СББ-а да ускрати програм Телевизије ВК дискриминаторска и погодује само конкурентској ТВ Рубин.

Ове недеље РТВ ВК је издала саопштење у којем подржава предлог Удружења новинара Србије (УНС) које је на иницијативу новосадске телевизије Канал 9 затражило да регулатома тела Републичка радиодифузна агенција (РРА) и Републичка агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ) обавежу кабловске операторе да кроз свој систем емитују програм телевизија које имају дозволу на подручјима за које те дозволе важе.

- Сматрамо да нелогичности које постоје РРА треба што пре да отклони и овакво решење предвиди правилником о кабловским емитерима на ком тренутно ради. Таква мера је предвидена Нацртом медијске стратегије као обавеза увођења "must carry" система за кабловске операторе - каже се у саопштењу ВК.

У овој кући подсећају да, иако имају дозволу за емитовање програма и иако плаћају одговарајућу надокнаду држави, практично не могу да допру до гледалаца у Кикинди, јер је висе од 50 одсто домаћинстава у мрежи СББ-а.

Истовремено друга локална телевизија у Кикинди - Рубин остала је у понуди СББ, чиме је кабловски оператор донео монополску и по ВК дискриминаторску одлуку.

На исти начин искључен је Канал 9 у Новом Саду. Да би се вратио у програм СББ-а телевизији Канал 9 понудено је да плати 2.000 евра за поновно укључење и месечну ренту од 700 евра у динарској противвредности.

УНС апелује на све кабловске дистрибутере да врате и не укидају из своје понуде телевизије које имају дозволу, да покажу фер плеј однос и пре него што предвиђена правила почну да делују.

До закључења овог броја нисмо успели да контактирамо никога из пословодства СББ-а и узмемо изјаву поводом скидања програма ВК са кабловске мреже.

Антрфиле : Апел РРА


Савет РРА упутио је свим кабловским оператерима апел да у своју понуду уврсте програме регионалних и локалних емитера на подручјима за које ти емитери имају дозволу.

У недостатку законских овлашћења да ову проблематику регулише обавезујућим актом, Савет ће се обратити Министарству културе како би се пронашао задовољајући модел регулисања ове проблематике и пре доношења новог сета медијских закона, а у складу са добром европском праксом.

Ж. Б.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси