Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оптужница против новинарке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2011.

Извор: Дневник

Оптужница против новинарке

Због спорног текста у новосадском дневном листу „Национални грађански”



Тужилаштво у Новом Саду подигло је оптужницу против уредника и новинарке „Националног грађанског” јер, наводно, објављен текст који одаје службене тајне.

Тиме је текст „нанео штету безбедности Србије“. На оптужницу је оштро реаговало Удружење новинара Србије и повереник за информације од јавног значаја, док уредник и новинарка овог листа кажу да је тужилаштво заменило тезе.

Иначе, овај лист је у петак угашен због губитака. „Државни органи потпуно неспремни за рат”, наслов је спорног текста с насловне стране новосадског листа „Национални грађански”.

Новинарка овог дневника је, према сопственим речима, имала увид у Извештај Владе Србије, у којем се наводи да је припрема државе за одбрану земље лоша, да су кадрови нестручни, али и да је наоружање застарело.

 Због свега набројаног, оптужница је стигла на адресу Јелене Спасић. Тужилаштво се у овом случају није бавило истрагом против лица која су новинарима одала тајну, и која су, према речима уредника „Националног грађанског” Милорада Бојовића, заиста одговорна.

Он сматра и да јавност има право да зна да ли је држава спремна за рат, као и да је дужност новинара да то открије. Новинарка у овом случају није открила распоред војних јединица, али ни локације на којима се чува муниција и гориво, па због тога повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић не види разлог за подизање оптужница.

Напротив, он каже да ће инсистирање на одговорности новинара имати штетне ефекте по слободу штампе.

Удружење новинара Србије је такође осудило подизање оптужница против новинарке и уредника „Националног грађанског”, наводећи да то што су они објавили не штети безбедности Србије, како наводи оптужница, већ доприноси информисању грађана о стварном стању одбрамбених припрема и безбедности земље.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси