Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Надам се да ће Доловац кориговати тужилаштво
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2011.

Извор: Блиц онлајн

Шабић: Надам се да ће Доловац кориговати тужилаштво

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изразио је наду да ће државни тужилац Загорка Доловац "кориговати потез основног тужилаштва из Новог Сада" које је подигло оптужницу против новинарке Националног грађанског листа због објављивања тескта из којег проистиче да су државни органи потпуно неспремни за рат.

"У горој варијанти, очекујем да ће суд одбити оптужбу и ослободити новинаре", рекао је Шабић за телевизију Б92, истичући да постоји ризик да се потез тужилаштва схвати као притисак на слободу штампе.


Шабић је казао да не жели ни да помисли да ће новинари бити осуђени, наводећи да у том случају нема места гоњења новинара.

"Правни систем Србије познаје нешто што се зове гаранција тајности новинарског извора. Новинар није дужан да ода извор своје информације и постоји ризик да се овај потез тужилаштва схвати као притисак на слободу штампе", указао је повереник.

Тужилаштво у Новом Саду подигло је оптужницу против новинарке Јелене Спасић и њеног уредника Милорада Бојовића, јер је у јуну тај лист објавио строго поверљив "Извештај о стању припрема за одбрану у Србији у 2010. години", о којем се расправљало на затвореној седници Скупштине Србије.

Тужилаштво наводи да је тај текст, сачињен на основу поверљивог извештаја министарства одбране о стању припрема за одбрану земље, "нанео штету безбедности Србије".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси