Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Имаш мали рејтинг, неко мора за то да одговара. Не можеш да победиш на изборима, неко мора да буде крив": Оливера Зекић о критикама на рачун РЕМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 02. 2020.

Аутор: В. Н. Извор: Novosti.rs

Члан Савета Регулаторног тела за електронске медије за "Новости"

"Имаш мали рејтинг, неко мора за то да одговара. Не можеш да победиш на изборима, неко мора да буде крив": Оливера Зекић о критикама на рачун РЕМ

Регулаторно тело за електронске медије последњих месеци константно је у жижи и на мети критика, посебно опозиције. Оливера Зекић, члан Савета РЕМ, верује да разлог није њихов рад.

- Само је један разлог. Недостатак политике која даје одговоре на важна питања, и која, уместо тога, све време тражи кривца. За све, па и за сопствене недостатке и неуспехе. Имаш мали рејтинг, неко мора за то да одговара. Не можеш да победиш на изборима, неко мора да буде крив. Тако је створена и фама око РЕМ. Гласина која шири једну апсолутну лаж - да РЕМ одлучује о томе ко ће да победи на изборима. Све да РЕМ сутра буде укинут, да га нема, избори би били одржани и били би легитимни. Толико о нашем утицају на њихов резултат. И мислим да то веома добро знају и људи у опозицији, једино што им, данас, не одговара да то и признају, нити ће.

* Посланици власти очекивали су да се огласите због серијала "Владалац" о председнику Вучићу, на ТВ Н1, док вас опозиција "прозива" јер нема простор у националним медијима...

- Најпре, а и то је један од овдашњих парадокса, РЕМ нема никакве ингеренције над телевизијом Н1. Она је регистрована у Луксембургу и за њу је надлежно луксембуршко регулаторно тело. Сви приговори на ову емисију морали би да буду упућени том телу, а не РЕМ. За мене та емисија јесте класичан пропагандни урадак, заснован на дефамацији и демонизацији, али ми нисмо цензор, и мислим да је даљински управљач тај који одлучује шта неко хоће да гледа. Такво опредељење смета свима, а највише опозицији, која никако да схвати да РЕМ нема права да утиче на уређивачку политику приватних медија. И нико нигде нема то право. Си-Ен-Ен у Америци није за Трампа, Фокс јесте. И не морају чак ни да објашњавају зашто.

* Недавно смо видели грубо међусобно вређање Војислава Шешеља и Ненада Чанка у емисији "Хит твит".Да ли је такво понашање могуће санкционисати у јавном простору?

- Говор мржње, расна, верска, национална и свака друга нетрпељивост јесу обухваћени законима и ми те одредбе стриктно примењујемо, онако како нам закон и налаже. Друга ствар је то што наше ингеренције досежу у таквим случајевима до пријаве Прекршајном суду, на којем 90 одсто случајева застари. Проценат наплате казни је свега десетак одсто. Одавно смо тражили да нам се законски омогући да сами изричемо новчане казне, али та иницијатива стоји већ годинама. Ако неко прекрши закон и одмах за то буде кажњен озбиљном сумом, пазиће и кога зове у емисије и шта се у њима прича.

* Шта јавност може да очекује од РЕМ током предизборне кампање?

- Пре свега озбиљан мониторинг. И то због јасне опредељености свих институција да се изборни процес побољша, а не због не знам којих захтева опозиције. Грађани Србије то заслужују. И ми смо се одлучили да неке ствари исправљамо у ходу и да све учинимо да РЕМ буде онај фактор који ће и на медијском пољу побољшати сам изборни процес. Највећа препрека ће поново бити наше ингеренције, али смо ипак успели да неке елементе променимо, па ћемо моћи много брже да реагујемо. Раније је законска процедура предвиђала да, по прекршају, починилац има право да се о томе изјасни у року од осам дана, па онда иде наша одлука, па суд, што је све знало да буде завршено далеко пошто су избори окончани. Сад су рокови краћи.

* Како ћете обезбедити једнаку заступљеност свих учесника у изборном поступку?

- То је много шире питање од правилника договореног са Јавним сервисом и на њега не треба одговор да да било које тело, па ни РЕМ, већ друштво, и сама професија. Ми имамо данас медије који су посвађани, који навијају, који се не држе никаквих правила ни стандарда, пре свега зато што се медији и професија о њима никада нису ни договорили. Такође, санкције постоје само за садржај на телевизијама. За оно што се објављује у штампи и на интернету нема никаквих санкција.

* Да ли је готов правилник о заступљености изборних такмаца на РТС? Хоће ли важити и за приватне телевизије?

- Написан је, прошао је јавну расправу, усвојен је и биће примењен. Он подразумева плурализам и равноправни третман свих учесника у изборном процесу. А када је реч о приватним телевизијама, свакако ћемо им послати препоруке, разговарати са њима и пажљиво пратити и реаговати на све неправилности.

* Да ли медији са националном фреквенцијом имају обавезу да дају простор и заступницима изборног бојкота?

- Наравно да немају. Бојкот је одлука дела политичких странака, њихово право, баш као што је право некога да буде апстинент, али нико не може да каже да избори нису јавни интерес, а бојкот јесте. Самим тим, не само да национални пружаоци не морају да дају простор заступницима бојкота него би, када би то урадили, озбиљно угрозили јавни интерес, и једно од основних људских права да бирају и буду изабрани.

* Пет нових чланова ушло је у регулаторно тело. Очекујете ли да ће се било шта променити?

- Очекујем да почнемо да радимо у пуном капацитету, а разноликост новог састава, различита мишљења која се већ чују, надам се, допринеће и смањењу притисака на Регулаторно тело.

ШУТАНОВАЦ ЧИТАО МОЈ МЕЈЛ ПРЕ МЕНЕ

* АКТУЕЛНА је афера наводног прислушкивања бившег министра одбране Драгана Шутановца. Мислите ли да вас неко прислушкује?

- Да бих помислила да ме неко прислушкује, морала бих да сматрам себе много битном. Хвала Богу, не размишљам о себи у таквим категоријама. Али, својевремено сам, док сам била главна уредница "Борбе", имала случај да је баш Шутановац, тада министар одбране, или неко у његово име, скинуо са мог мејла колумну коју је написао Горан Петровић, и пре него што сам сама успела да је погледам. Звао ме је и питао кад је пуштам, јер је већ била на његовом столу. Власник "Борбе" Иван Радовановић и ја смо отишли код њега у кабинет и молио нас је да је не објављујемо због "државних интереса". Рекли смо му да то можемо да урадимо само ако се аутор сложи. Петровић је пристао да повуче текст, а како је "допутовао" са мог мејла до министра војног, могу само да нагађам.

НЕПРИСТОЈНОСТ МОРА ДА КОШТА

* НАЈВИШЕ критика чује се на рачун ријалити програма, у којима су псовке, туче и секс свакодневица. Шта је решење?

- Високе новчане казне и право РЕМ да их сам изриче и наплаћује. Нема те непристојности коју било ко хоће да плати. Док је бесплатна, сви су спремни на њу. Од 2022. године биће промена и на том пољу. Дозволе за националне фреквенције више неће бити аутоматски продужаване, сви заинтересовани иду на конкурс, а и методологију којом се мери испуњавање услова намеравамо да променимо. Ако нам дају право и да кажњавамо, слика ће бити потпуно другачија.

СПОР ОПЕРАТЕРА ПОГУБАН

* ИМАТЕ ли механизам да разрешите ситуацију и којој се спор између кабловских оператера прелама преко леђа грађана?

- Нажалост, немамо. То је искључиво до оператера и надам се да ће и овај спор брзо бити завршен, јер не одговара никоме, па ни самим оператерима. У свету постоји могућност гледања свих програма, наручивања програма других оператера, уз нормалну надокнаду - платиш и гледаш шта хоћеш. Не видим зашто то не би и овде заживело.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси