Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Првановићу, послушај себе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 02. 2020.

Аутор: Драган Бујошевић Извор: РТС

Првановићу, послушај себе

Човек који би да ствара нови РТС признаје да је у животу милион пута испао будала што се тиче политике, да је морон и да нема права да некоме соли памет. Ипак, не може да се мане политике, то је јаче од њега.

Научни сарадник Института за физику и први на листи потписника "апела академске заједнице за промену уређивачке политике Радио телевизије Србије" Слободан Првановић наставља да се јавности представља као човек који очито не зна шта ће са собом. Ако не стоји испред улаза у РТС у Таковској улици и не држи конференције за медије против наше куће (и то углавном за једну телевизију која пажљиво прати сваки његов корак), овај научни радник онда саставља апеле у којима оптужује руководство Јавног сервиса за кршење закона, издају јавног интереса, обмањивање јавности, служење Александру Вучићу, небављење разним аферама...

Као сарадник Института за физику узео је на себе изгледа и обавезу да мери густину медијског мрака у Србији и утврдио да око РТС-а наводно влада највећа помрачина. А када не мери мрак, Првановић има идеје о томе како би требало уређивати програм Јавног сервиса. За суботу 29. фебруара заказао је скуп под називом "Протест професора за нови РТС". Назив ове приредбе сугерише да се спрема лустрација већине запослених у нашој кући. Нешто налик на модерну верзију кинеске културне револуције. На том скупу научник Првановић ће бити први говорник баш као и недавно на скупу опозиционих странака у некадашњем Дому синдиката када је такође био у улози говорника уводничара који ваљда загрева присутне. Чисто да постави ствари на своје место.

У свом последњем писаном обраћању медијима Првановић индиректно сугерише да би, осим као гласноговорник научних радника и дела опозиције, могао да буде и гласноговорник свих грађана Србије. Зато "у име тих грађана" захтева од генералног директора РТС-а Драгана Бујошевића да поднесе оставку јер је, како каже, "изабрао да буде Барбара", јер обмањује грађане Србије, објављује клевете и "намерне лажи Александра Вучића третира као информације".

Из досадашњих Првановићевих ван научних активности јасно је да није представник ни научника, ни доктора наука, ни грађана Србије - већ једино странака на чијем је скупу био првоговорник, тачније тројице политичара од којих је један имао навику да авионом "слеће" у Дневник, други да сваки дан најмање једном дневно дивани са генералним у Таковској 10 и трећи да насилно упадне у РТС са моторним тестерама.

Али и као такав, Првановић има сва права овог света да захтева промену руководства РТС-а. Спорно је, међутим, то што своју политичку нетрпељивост проглашава етичким стандардом у политици и новинарству и сумњичи све оне који не деле његове ставове и интересе. За Првановића и његово друштванце би једини прихватљив РТС био онај који би 24 часа говорио да нам никада није било горе, да смо пропали, да смо нестали, да ће нас ова власт, ако још мало састави, све побити, да Србија можда више и не постоји... Сличне телевизије већ постоје и због тога није потребно правити нови РТС. Не само да постоје, него су у сопственој мрежи осам-девет пута мање гледане од РТС-а што отежава мисију нашег научника да већину грађана Србије изведе на "прави пут".

А што се научника Слободана Првановића тиче, упркос његовој опседнутости РТС-ом, тешко му је било шта замерити осим препоручити да чешће ослушне себе самог. Уосталом, шта замерити човеку који је у интервјуу недељнику "Време" 25. јула прошле године изјавио:

"Мислим да сам у животу милион пута испао будала што се тиче политике. У почетку сам веровао да је Милошевић добар, па сам схватио да сам се зезнуо, па сам мислио да је Драшковић добар, па сам се зезнуо, па сам веровао у демократе, па у ДСС, па у СНС, па сам се опет зезнуо. Па, ја сам, у ствари морон. Ја заиста немам права да некоме солим памет. Веровао сам свакоме да искрено жели добро овој држави, па сам схватио да сам будала. Не једном, већ пет пута."

Интервју је иначе објављен пре него што је Првановић почео да говори и на скуповима Савеза за Србију. Значи шест пута, не пет.

Аутор је генерални директор ЈМУ РТС

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси