Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јубиларно издање Културне димензије - најдуговечније емисије културе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 03. 2020.

Извор: Дневник

Јубиларно издање Културне димензије - најдуговечније емисије културе

Јавном приредбом у петак је у Старој Пазови, у време редовног термина за емитовање, свечано обележено 2000. издање емисије „Културна димензија”, коју већ скоро 43 године уређује и води новинарка Анђелка Мали. Реч је о једној од најдуговечнијих радијских емисија из културе у Србији. Ауторка Анђелка Мали из Војке, била је међу пионирима локалног информисања у старопазовачкој општини, јер је 1967.године, када је Петар Радивојевић оснивао Радио Војку (први локални радио у Срему, други у Војводини) најавила први експеримент и већ скоро 53 године се оглашава са фреквенција локалног радија.

Огромну енергију, вољу и знање Анђелка Мали, која је читаоцима „Дневника” позната као дописник из Старе Пазове, уложила је у ауторску емисију из културе због чега је и више пута награђивана. Свечаности у препуној Позоришној сали у Старој Пазови присуствовала је Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, информисање и односе  са верским заједницама, те бројни културни посленици, представници локалне самоуправе, сарадници, пријатељи и слушаоци

Честитајући ауторки велики јубилеј емисије из културе, на упорности и енергији коју је уложила, Драгана Милошевић је истакла да је у односу на дугогодишње замерке на рачун слободе медија данас задовољна ситуацијом, иако увек може више и боље, а оно због чега је посебно поносна је што је у последње три и по године за информисање у Војводини кроз јавне конкурсе и пројекте суфинансирања  буyет повећан за 120 милиона динара. Да се озбиљно брине о култури показује и податак да је од 1,9 милијарди динара 2016. буyет за културу удвостручен, стигао је на четири милијарде динара.

- Посебно сам поносна на капитална улагања и у информисању и култури. После 20 година медијски радници РТВ добијају своју зграду, градимо Народно позориште у Суборици, основали смо две нове институције, два музеја, обезбедили обнову културних институција које су 30 година биле занемарене. Наш секретаријат је оснивач и брине о финансирању 12 институција културе, а трудимо се да подржимо и пребогат невладин сектор -нагласила је Драгана Милошевић.

Генерални секретар УНС Нино Брајовић нагласио је значај локалног информисања, али и тежину рада новинара у локалној заједници, а посебно у култури, која нигде нема изузетан статус. Председник Скупштине општине Стара Пазова Горан Јовић, указао је да после приватизације медија, Општина кроз пројектно финансирање подржава „Културну димензију” и да ће то чинити и убудуће. Овом приликом констатовано је да је информисање глобално дехуманизовано, па и радијско, а да „Културна димензија” представља другачији пример.


Свако јављање нови изазов

Неко би помислио да је досадно радити деценијама из недеље у недељу исту емисију, али Анђелка Мали каже:

- Гости су нам у „Културној димензији”, поред армије културних радника и наших вредних аматера, били и најпознатији писци, глумци, сликари, музичари, зато није било досадно у континуитету радити ову емисију – каже ауторка Анђелка Мали. -  Свака емисија је имала своје теме, занимљиве догађаје и људе, и била изазов за себе, било да је требало истраживати археолошке локалитете на подручју општине, евидентирати споменике културе у Срему, њихово стање и улагање у обнову, известити са концерата од Сурдука, до Нових Бановаца, стићи на голубиначке Мачкаре, сачувати за потомство аудио записе Иве Андрића, Милоша Црњанског, Данила Киша, сачувати интервјуе са Десанком Максимовић, јавити се уживо са ликовних колонија…


Ауторки су честитали и  директорка Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“ Драгана Милаш, Драгана Стевић у име Центра за културу Стара Пазова, секретар Савеза аматера ове сремске општине Петар Неранyић и Милош Лазић, директор РТВ Стара Пазова којој локални радио припада.

Свечаност поводом великог јубилеја емисије из културе,  која иде сваког петка од 17 часова на 91,5 мХз, увеличали су песмом и инструменталним бисерима управо уметници чији је развој Анђелка Мали годинама пратила, као што је музичар светског гласа мр контрабаса Љубинко Лазић, пијанисткиња и професорка клавира Ивана Тодоровић, виолинисткиња и музички педагог Ана Зорић, Јарослава Вршја Опавска, која негује словачку песму и Димитрије Јовановић, изузетно талентован ученик Музичке школе мр Љубинка Лазића из Војке.    

В. Х.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси